Meer ook niet!

Een wappie behoort tot de familie van de dwaasachtigen. Dwaasachtigen hebben rare ideeën. Die ideeën slaan als een tang op een varken. Verder zijn ze ongevaarlijk. Ik heb wappies in mijn kennissenkring. Als die het hoogste woord voeren, glimlach ik, knik begrijpend en bestudeer aandachtig de punten van mijn schoenen.

Er zijn verschillende soorten wappies: de viruswappie, de complotwappie, de avondklokwappie, de dokterswappie, de huiswappie, en de relwappie. Het zijn allemaal varianten! Ooit voortgekomen uit twee oerwappies, een mannelijke en een vrouwelijke.

Een viruswappie ziet de ernst van een pandemie niet in. “Ik zie géén virus! Jij wel?” Een complotwappie ziet in alle gebeurtenissen één groot complot. “Ze naaien je, waar je zelf bij staat!” De avondklokwappie richt zich tegen de overheid. “Maak ik zelf wel uit hoe laat ik naar bed ga!” De dokterswappie weet het beter dan de dokter. “Weg met die pillendraaiers!” De huiswappie goochelt met getallen en grafieken. “Echt waar, het is statistisch aangetoond!”

Volgens sommige wetenschappers is de relwappie geen variant van de dwaasachtigen. Het is een kruising van een tokkie en een wappie. Dwaasachtigen hebben tenminste een idee! Weliswaar een raar idee, maar toch, een idee! Een relwappie heeft he-le-maal geen idee. In zijn bovenkamer brandt van de honderd lampen, er hooguit één. Een relwappie is uiterst agressief, meedogenloos en vernielzuchtig.

Ik onderzocht het wappiegehalte binnen mijn eigen familie. Ik beperkte me hoofdzakelijk tot de overledenen. Ik wil ná deze pandemie ook nog een leven hebben. Mijn vader en moeder zaliger waren, met alle respect, complotwappies. Regende het, sneeuwde het, was het koud, of waren de aardappels aangebrand? Dat was volgens mijn vader altijd de schuld van de Russen. Mijn moeder hield tot haar dood vol dat er nooit een mens op de maan was geweest. “Allemaal opgenomen in een studio! Geloof er maar niks van!” Relwappies komen in onze familie niet voor. Sommige kleinkinderen vertonen af en toe vage verschijnselen. Ze zijn nog erg jong. Daar weten we wel raad mee! Ik ook een wappie? Dacht het niet. Zit nou verdomme niet zo te ‘zuigen’! Een tikkeltje eigenwijs… Meer ook niet!