Verdraagzaamheid

Zoals U weet mogen senioren, maar eigenlijk iedereen, onderwerpen aandragen voor deze rubriek. Ik krijg best veel mondelinge reacties maar helaas komen er maar weinig onderwerpen binnen waar ik iets over zou kunnen schrijven.

De afgelopen keer heb ik echter de vraag gekregen om iets te schrijven over de toegankelijkheid van wegen en paden omdat er vaak takken van struiken en bomen hinderlijk voor voetgangers over paden hangen waardoor deze toegankelijkheid niet goed is.

Eigenlijk een onderwerp waar ik niet graag over schrijf omdat ik het eigenlijk heel normaal vind dat als iemand een struik of boom heeft die te veel over iemands anders grondgebied groeit, geknipt of gesnoeid moet worden. Helaas is dit echter niet zo gewoon. Ik weet dit uit mijn verleden als Dorpsondersteuner waar ik meerdere malen als scheidsrechter heb moeten optreden tussen twee buren waarbij struiken of bomen van de één teveel hingen of groeiden op de plek van de ander. Soms zelf zo erg dat ik er de vrijwilligers van buurtbemiddeling op af heb moeten sturen om tot een oplossing te komen. Helaas zie je op de televisie bij de 'Rijdende rechter' ook veel van deze voorbeelden.

Het is niets meer dan normaal dat je je eigen dingen goed in de gaten houdt. Of het nu een heg is die op tijd geknipt moet worden of een boom die gesnoeid moet worden. Gewoon doen toch.

Even wat nuances: soms worden de lasten veroorzaakt door bebossing van de gemeente. Dan kan je gewoon de gemeente bellen en mijn ervaring is dat het dan vrij snel opgelost wordt. Soms is het voor de betreffende burger niet makkelijk om alles zelf bij te houden maar dan is er altijd de vrijwillige hulpdienst die tegenwoordig bij de LEVgroep gehuisvest is. Natuurlijk is het veel gemakkelijker om in dit laatste geval elkaar gewoon een beetje te helpen en er te zijn voor elkaar. Dit gebeurt gelukkig al erg veel en steeds meer.

We zijn toch op de wereld om elkaar, om elkaar te…