De Laarbeekse 'icemen' Ramzan Galajev dobbert in het ijskoude water
De Laarbeekse 'icemen' Ramzan Galajev dobbert in het ijskoude water Foto: Marcel/Stefan van de Kerkhof

Ramzan Galajev is de 'Laarbeekse Iceman'

Tekst: Martin Prick
Foto's: Marcel en Stefan van de Kerkhof

Aarle-Rixtel - Wie ’s morgens bij de Laarbrug, ook bij winters weer, iemand ziet die zich klaarmaakt om te gaan zwemmen, hoeft niet te schrikken. Het is Ramzan Galajev (61), die bezig is met zijn ochtendritueel.

Gezond leven
Elke morgen, of het nu warm of koud is, gaat Ramzan zwemmen in het kanaal. Dat hoeft niet lang te zijn, een paar minuten is genoeg. Het is een onderdeel van zijn filosofie om allerlei ziekten buiten de deur te houden. “Je kunt gezond zijn zonder je te laten prikken, zonder pilletjes. Het is beter dan steeds naar de huisarts gaan voor allerlei medicijnen”. Zelfs voor corona helpt het volgens de Iceman, zoals hij in de buurt wel wordt genoemd. “Omdat je aandacht hebt voor je lichaam, je geest leeg maakt en jezelf focust op het zwemmen in koud water, word je bijna nooit ziek. Je lichaam wordt ongevoelig voor allerlei van buiten komende invloeden, waarvan je bijvoorbeeld last van je rug krijgt. Hij is ook wars van het nemen van voedingssupplementen. “Dat is niet nodig als je gezond leeft”.

Doorzetten
Ramzan is afkomstig uit Grosny in Tsjetsjenië. Zijn beroep was wijkagent. Daarvoor heeft hij in het verre Vladivostok een opleiding gevolgd. Een onderdeel van die opleiding werd gegeven door Lyudmila Smolyakova, een Russische zwemster, die ook aan ijszwemmen doet. De toekomstige agenten leren hun grenzen te verleggen met het zwemmen in koud water. Daarnaast worden er oefeningen gedaan, die een goede doorstroming van het bloed bevorderen en nog het meeste lijken op de dagelijkse oefeningen, die we kennen uit China. Ramzan laat zien, dat het controleren van de ademhaling heel belangrijk is bij deze ‘workout’. Hoewel hij dus erg gezond is en op zijn voeding let, is hij op het moment werkzoekend en kan hij moeilijk werk vinden. Als machine-operator was hij werkzaam bij een grote voedselproducent, maar door corona is die baan gestopt.

Begeleiding
Wie van hem hoort, denkt meteen aan de Nederlandse Iceman, Wim Hof, die een hele methode heeft opgezet om door middel van het trotseren van kou, veel gezonder te leven. De cursussen zijn erg gewild en er zijn al veel mensen, die van hem les hebben gehad. De methode van Wim Hof houdt in dat je nog veel extremere dingen doet, dan de oefeningen van Ramzan. Wim heeft een methode ontwikkeld om door middel van de ademhaling je lichaam verder onder controle te brengen, dan dat wetenschappers tot voor kort voor mogelijk hielden. Ramzan wil zich ook absoluut niet meten met Wim, maar hij wordt in zijn omgeving wel met hem vergeleken. Hij is bereid om mensen te begeleiden, die het zwemmen in koud water willen leren en gezonder willen leven.

Hoe?
Wie de manier van leven van Ramzan wil uitproberen, kan het beste een stappenplan volgen. Eerst kun je beginnen door thuis zonder veel kleding rond te lopen en die na een korte tijd weer aan te doen. Daarna kun je de temperatuur van het douchewater geleidelijk laten zakken. Daarna afwisselen van warm naar koud water. Het laatste stadium is het douchen met koud water voor een aantal minuten. Dan is de stap om te gaan zwemmen niet meer groot. Het beste kun je gewoon in de zomer starten en dan elke morgen wat te zwemmen, maar dat ook vol te houden wanneer het kouder wordt. Eén keer per week is te weinig. Als je dit echt wilt, is 2 à 3 keer per week een minimum. Regelmaat is ook hier erg belangrijk. Als je dit zwemmen een paar jaar hebt volgehouden kun je er zeker van zijn, dat je het beste doet voor je gezondheid. Het is belangrijk het niet te onderbreken, maar het in te passen in je gewoontes. Ramzan moet van zichzelf elke morgen zwemmen in het Wilhelminakanaal, anders is zijn dag niet goed begonnen. Op nuchtere maag gaat hij na het zwemmen een uurtje sporten in de sportschool. “Daarna naar huis om te eten en een weldadige warme douche. Dan kan ik er weer helemaal tegen”. Wie meer wil weten van deze manier van leven, kan zoeken op de YouTube-filmpjes van Wim Hof, maar wil je van iemand in je eigen omgeving horen hoe je het beste kunt beginnen, neem dan eens contact op met Ramzan: ramzan68@hotmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding