Werkgroep Kapelstraat Beek en Donk weer Leefbaar had goed overleg met gemeente

Werkgroep Kapelstraat Beek en Donk weer Leefbaar had goed overleg met gemeente

Beek en Donk - Mede door Covid-19 is het een tijdje stil geweest in de Kapelstraat te Beek en Donk. Stil in de zin van overleg, straatbijeenkomsten en dergelijke. Niet stil in de zin van verkeersoverlast en onveilige situaties.

Het is triest, sommige mensen begrijpen nog steeds niet dat de Kapelstraat een gewone 30 km woonstraat is, met huizen vaak direct aan de weg. Uitschieter hierin was de nacht van tweede kerstdag. Vanaf 22.30 tot rond 10.00 uur de volgende ochtend zijn er tientallen zeer zwaar beladen vrachtwagens door de straat gereden. Een suikerbietentransport vanaf halverwege de Herendijk heeft de hele nacht overlast veroorzaakt. Enkele bewoners hebben vanwege die overlast in die nacht en de vroege ochtend de politie gebeld. Ook de burgemeester is op de hoogte gebracht door de werkgroep Kapelstraat en door de politie. Van de betreffende vrachtwagens in die nacht zijn camerabeelden.

Naar aanleiding van deze situatie, heeft de burgemeester het initiatief genomen om de werkgroep ‘Kapelstraat Beek en Donk weer Leefbaar’ uit te nodigen. Bij dit overleg waren aanwezig de burgemeester, wethouder Briels, de politie, verantwoordelijke ambtenaren, een vertegenwoordiger van de Dorpsraad en drie leden van de werkgroep ‘Kapelstraat Beek en Donk weer Leefbaar’.

Nog steeds is er veel (illegaal) sluipverkeer. Wekelijks gemiddeld meer dan honderd grote vrachtwagens. Een heel enkele keer bestemmingsverkeer, maar het grootste deel heeft niks te zoeken in de voor vrachtverkeer verboden straat. Vanwege het seizoen is er momenteel wat minder zwaar landbouwverkeer maar dat was (eind) vorig jaar zeker niet het geval. Als gevolg hiervan ondervinden de bewoners nog steeds erg veel overlast in hun woningen in de vorm van trillingen en geluidsoverlast en onveilige situaties in de straat. Er ontstaan nieuwe scheuren in de muren van de woningen die dicht bij de straat staan. De anderhalf jaar geleden aangelegde wegversmallingen hebben nog niet echt veel verbeterd.

Ook de zorgen over de gekozen oplossing met betrekking tot de aanleg van de nieuwe N279 (rotonde) hebben de vertegenwoordigers van de Kapelstraat tijdens dit overleg opnieuw kenbaar gemaakt. Eerder vorige jaar hebben zij dat al bij de provincie Noord-Brabant gedaan. Alle geplande extra verkeerslichten op het traject Gemert – Beekse brug zullen, o. i., meer sluipverkeer in de Kapelstraat en in de rest van Beek en Donk veroorzaken.?

Het was een positieve en goed geleide bijeenkomst, met onder andere de volgende werk/aandachtspunten:
- De politie gaat in de Kapelstraat minstens zes keer per jaar handhaven op vrachtverkeer en snelheid.
- Wethouder Briels gaat bekijken welke aanvullende snelheidsremmende maatregelen er nog gerealiseerd kunnen worden in de straat. In 2018 was het oorspronkelijk de bedoeling om meer te doen dan alleen de twee versmallingen die er toen zijn aangebracht.
- De burgemeester gaat nogmaals aandacht vragen voor de zorgen rond de nieuwe N279. Laarbeek heeft al eerder aangegeven niet blij te zijn met de huidige oplossing voor de nieuwe N279. ?

De werkgroep heeft opnieuw nog enkele andere ideeën ingebracht om het zware (sluip-) verkeer in de Kapelstraat terug te dringen. Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de voetgangers en fietsers: de werkgroep heeft aandacht gevraagd voor de gevaarlijke situaties voor schoolgaande jeugd, fietsende ouderen en (overstekende) voetgangers. Veel kinderen uit de wijk de Voorbeemd steken dagelijks meerdere keren de gevaarlijke Kapelstraat over.