PNL: wacht met gasloos maken woningen

PNL: wacht met gasloos maken woningen

Tijdens de thematische raadsvergadering van donderdag 11 februari heeft PNL zich als enige partij duidelijk uitgesproken om een afwachtende houding aan te nemen bij het gasloos maken van woningen. Wij vinden dat er technisch en financieel veel te veel onzekerheden zijn. Wij willen onze inwoners en de gemeente hier niet mee opzadelen.

PNL verwacht dat de huidige alternatieve technieken om collectief woningen te verwarmen, zoals bijvoorbeeld bij de plannen die er voor Mariahout zijn, niet de technieken van de toekomst zullen zijn. Hiervoor nu toch kiezen betekent dat inwoners er 20-30 jaar aan vast zitten. Wij zien meer in bijvoorbeeld waterstof, het verbranden van ijzerpoeder of het gebruik van cobalt. Nu vooroplopen met gasloos maken is, zo denken wij, uiteindelijk waarschijnlijk niet de slimste manier. Wel willen we nu al meer aandacht voor energie besparingsmaatregelen. Ondertussen kan dan bekeken worden welke technieken echt een toekomst hebben bij het verwarmen van huizen.

Het andere onderwerp tijdens deze avond was het grootschalig opwekken van duurzame energie in Laarbeek. Er zijn nu twee zogenaamde zoekgebieden waar eventueel middels zon en/of wind, energie kan worden opgewekt. Het ene gebied ligt boven Mariahout en het andere onder Boerdonk. In het laatste gebied is meer negatieve invloed voor de omgeving te verwachten. De gemeenteraad zal zich binnenkort uitspreken welke van deze twee gebieden ze definitief op de regionale lijst wil hebben van gebieden waar eventueel grootschalig energie opgewekt gaat worden.

Naar aanleiding van klachten en zienswijzen die wij over een tweetal zaken van inwoners ontvingen, heeft PNL afgelopen weken schriftelijke vragen aan het college gesteld. Hierbij gaat het om wateroverlast bij regen aan de Deense Hoek in Lieshout. Een probleem wat al heel lang bestaat. De andere vragen gaan over een voorgenomen gedeeltelijk parkeerverbod aan de Torenakkerweg in Aarle-Rixtel. Op moment van schrijven hebben wij nog geen antwoorden ontvangen. Wanneer die er zijn zullen we hierover berichten op onder andere pnllaarbeek.nl en onze sociale media kanalen.

PNL hoort graag de mening van de Laarbeekse inwoners. Een mening of iets waarmee je niet verder komt kun je melden via info@pnllaarbeek.nl. Wij bekijken dan of we eventueel kunnen helpen of we wijzen je naar de juiste te bewandelen weg.

Fractie PNL