Leuke uitspraken

Tante Tessa zou op Siem en Lola passen. Terwijl Lola nog lekker ligt te slapen, en tante Tessa knus spelletjes aan het doen is met Siem, zegt ie: ‘tante Tessa, ik heb honger’. En nou denk jij zeker dat ik een snoepje wil?'. 'Nee hoor', zegt Tessa, ‘denk ik helemaal niet’. 'Oh' antwoordt Siem, ‘maar dat lust ik eigenlijk wel’.

's Middags verbaast Siem ons door te zeggen dat ie ook kan rummikuppen. Want dat doet ie ook altijd met oma Jolande. Ik zeg: ‘dat spel hebben wij ook, ik zal het wel eens pakken’. Verbaasd ziet Siem het spel en reageert: ‘oh jullie hebben ook het grote mensen rummikub, dat kan ik echt hoor’. Nou leek me dit wat veel voor een net vijfjarige maar we pakken het spel uit en hij weet ons al haarfijn te vertellen dat we ieder veertien stenen mogen pakken en met dertig punten moeten uitleggen. Terwijl ik twijfel over een bepaalde spelregel en dit opzoek, vertel ik het antwoord aan Siem en opa. ‘Oma’, zegt Siem, ‘vertel dat maar tegen opa, ik weet dat al'.

Een week later wordt onze dochter op haar werk gebeld dat Siem ziek is op school en of dat hij opgehaald kon worden. Zijn vader vond dit al raar. Die zei: 'wat vreemd, hij was gewoon fit vanochtend. Hij zei trouwens wel dat ie geen zin had om over te blijven'. Terwijl Siem dus thuis aan het spelen is en totaal niet ziek overkomt, zegt zijn moeder: 'Siem had jij vandaag geen zin om over te blijven?' Waarop Siem antwoordt: ‘dat klopt mama, ik wilde niet overblijven dus ik heb tegen de juffrouw gezegd dat ik ziek ben', waarna ie kei hard begint te lachen.

Onlangs bleef ie een keer door de week bij ons eten en slapen. Omdat dit vrij laat bekend werd, kon ik geen rekening meer houden met het eten en moest ie eten wat de pot schafte. 'Oma, is dat vlees? Want ik ben vegetarisch, wist jij dat niet?' Ik zeg: ‘oh, nee, dat wist ik niet maar dit is kipschnitzel en ik denk dat jij dat wel heel lekker vindt’. Zo kieskeurig als ie normaal is met eten, had ie nu ruim een halve kipschnitzel op. Selectief vegetarisch dus want kroketten vindt ie ook lekker.