Ophef over zonneparken in Laarbeek

Ophef over zonneparken in Laarbeek

De afgelopen jaren is er veel gesproken in de gemeenteraad en commissie Ruimtelijk Domein over de Energietransitie. Degene die het een beetje gevolgd heeft kan het niet ontgaan zijn dat in DeMooiLaarbeekKrant regelmatig een artikel hierover stond.

Door de gemeente zijn alle raadsleden meerdere malen geïnformeerd in speciale sessies wat de consequenties zijn van de energietransitie. Omdat het zeer grote projecten zijn, worden de plannen regionaal gemaakt. Laarbeek doet dit binnen de MRE (Metropool Regio Eindhoven).

Ruim twee jaar geleden heeft de PvdA een voorstel gedaan om in Laarbeek collectieve zonneparken te ontwikkelen, zodat de Laarbeekse burgers direct zelf kunnen profiteren van de opbrengsten daarvan. Het college gaf aan hiervoor niets te voelen. Eveneens attendeerde de PvdA het college dat op vele plaatsen in de regio geluiden te horen waren dat de energienetten vol begonnen te raken. Het college gaf aan dat wat de ontwikkeling van de zonneparken in Laarbeek betreft, hiervoor geen problemen te verwachten waren. Afgelopen oktober trok de PvdA opnieuw aan de bel. Tijdens de commissie vergadering Ruimtelijk Domein heeft mevrouw Engels-Strijbosch haar zorgen geuit over de capaciteitsproblemen van het energienet. De PvdA vindt het belangrijk dat de zonneladder gevolgd wordt. Die aangeeft dat eerst panelen op de daken moeten en dan pas in de weilanden. Volgens de energietransitie is er voor meerdere parken door de raad een verklaring van geen bezwaar afgegeven dus die kunnen dan ook gerealiseerd worden als ze aan de voorwaarde voldoen.

Nu begin 2021 worden diverse mensen binnen de raad wakker: voor grote nieuwe projecten is geen plaats meer op het stroomnet voorlopig. Voor de Laarbeekse burgers is dit niet aan de orde, die kunnen nog steeds zonnepanelen leggen op hun daken. Ook bedrijven kunnen nog altijd verduurzamen met zonnepanelen op hun bedrijfspanden, echter niet grootschalig maar een paar honderd panelen is nog steeds mogelijk. Laten we alsjeblieft de vaart erin houden en doorgaan met verduurzamen.

Mocht u meer informatie willen over dit onderwerp of mee willen doen met een partij die participatie en inclusie belangrijk vindt, neem dan contact op: djg.pvda@gmail.com.

Namens de PvdA-fractie,
Hans Strijbosch
Linda Engels-Strijbosch
Dirk-Jan Gloudemans