De Heuvel in Lieshout.
De Heuvel in Lieshout. Foto: Mark Barten

Stichting Plan Lieshout ziet liever alternatief plan voor De Heuvel

Tekst: Remco Spierings

Al vanaf 2017 is de gemeente bezig met een plan voor De Heuvel in Lieshout en inmiddels sijpelt steeds meer door over wat er zou moeten komen. De gemeente heeft namelijk een concreet plan gemaakt waarbij het oude pand van de Rabobank verdwijnt en er op die plek nieuwbouw zou moeten komen voor een Jumbo-supermarkt en andere commerciële ruimte. Daarboven twintig appartementen en een grote parkeerplaats. Maar niet iedereen is het eens met dit plan. Voor het belang van Lieshout zijn Twan van Bommel en Erik Caelen opgestaan. Met het burgerinitiatief ‘Stichting Plan Lieshout’ zien ze graag een alternatief voor het plan.

"Onze mening is dat het plan moet voldoen aan een aantal uitgangspunten’’, vertelt Van Bommel. "Met Stichting Plan Lieshout hebben we dan ook een aantal doelen geformuleerd, namelijk: De Heuvel moet een authentiek Brabants dorpsplein worden met extra terrassen en een belevenisplein waar alle evenementen plaatsvinden en iedereen samenkomt. Het moet gewoon een gezellig plein worden met een groene uitstraling. Het huidige plan staat nu nog ver van onze doelen vandaan, waardoor er nog veel winst te behalen is. Of een supermarkt in het plan past weten we nog niet, daar gaan we de komende weken achter komen. Uiteindelijk bepalen we samen met alle inwoners het beste plan.”

Gemeenteraad bijgepraat
Vorige week werd de gemeenteraad van Laarbeek bijgepraat over de ontwikkelingen rondom De Heuvel. "De raad heeft unaniem aangegeven dat wij als Stichting Plan Lieshout de ruimte moeten krijgen om in zes weken tijd een alternatief plan uit te werken’’, geeft Van Bommel aan. “Binnen de door de raad gestelde kaders gaan wij nu aan de slag om ons plan uit te werken, waarbij we starten met het opzoeken van de samenwerking met de huidige projectontwikkelaar van de gemeente.” Daar komt voor Stichting Plan Lieshout meteen een belangrijk punt op tafel. “Wij vinden dat de 1,2 miljoen die de gemeente heeft geoormerkt voor De Heuvel naar het ‘plein’ moet en niet naar het verplaatsen van de supermarkt.”

Steunen
“De komende weken zullen we via ons platform met de inwoners van Lieshout in gesprek te gaan’’, gaat Van Bommel verder. Inwoners die het initiatief steunen kunnen zelf ook wat doen. "Wij hebben de website www.planlieshout.nl opgezet en daar staat alles wat we tot nu toe gedaan hebben transparant op. Mensen kunnen hun steun betuigen aan het initiatief door lid te worden. Voor ons is dat een teken dat we draagvlak hebben. Als inwoners nemen wij de verantwoordelijkheid, maar wij willen daarin niemand voorbijgaan. Iedereen is even belangrijk. Het gaat dus niet om ons, maar echt om het plan. Wij hebben verder geen belang. We zijn gewoon bewoners die ons zorgen maken om de toekomst van Lieshout en we willen het dorp graag goed doorgeven aan de volgende generaties.’’