Positieve geluiden vanuit college en raad over armoede- en minimabeleid

Positieve geluiden over armoede- en minimabeleid

Waar de PvdA een paar weken geleden in de commissie nog alleen stond met onze visie op het armoede en minimabeleid, hoorden we de afgelopen raadsvergadering wat positieve geluiden.

Door DWG is gevraagd om in de kadernota 2022 mee te nemen wat de gevolgen zijn van het opschroeven van de inkomensgrens van 110 procent naar 120 procent bijstandsniveau. Om meer mensen toegang te geven tot allerlei ondersteunende voorzieningen. Zoals de twee Laarbeekse adviesraden, Cliƫntenraad Participatiewet en adviesraad Sociaal Domein, dit al eerder dringend en met goed onderbouwde argumenten het college hebben geadviseerd.
Gaf de wethouder tijdens de behandeling in de commissie Sociaal Domein nog aan dat dit niet mogelijk was in verband met de hoge kosten, was nu het argument dat het beleid nog in de opstartfase zit en dat de uitvoerbaarheid van het beleid bij 120 procent in gedrang zou kunnen komen. De PvdA blijft het magertjes vinden, want het liefst hadden we gezien dat het advies volledig zou zijn overgenomen. Maar er worden stapjes gezet.
Daarnaast geven de adviesraden ook duidelijk aan dat ook de kwijtscheldingsregelingen niet voor iedereen gelijk is en dat zou wel zo moeten zijn. Met name de kwijtschelding OZB-belasting woningeigenaren. De PvdA pleit hier dan ook voor om de regelingen uit te breiden voor alle belastingen en ook zelfstandigen toegang te geven tot de regelingen. Daarnaast zou in het kader van harmonisatie dit best wenselijk zijn want niet alleen 3 van de 5 Peelgemeenten passen dit toe maar ook 8 van de 11 gemeenten die zijn aangesloten bij de Belasting Samenwerking Oost Brabant hebben een ruimhartiger kwijtscheldingsbeleid.
De PvdA is blij met de ingeslagen weg om met een actief beleid armoede te bestrijden. We zouden graag zien dat het sneller gaat en ruimer van opzet, want vooral in deze huidige coronacrisis is dit noodzakelijk!

De PvdA-fractie Laarbeek
Hans Strijbosch
www.laarbeek.pvda.nl