Zorgen over plan voor De Heuvel

Voorop gesteld: voor zover ik weet zijn alle omwonenden het eens over het feit er iets mag gebeuren op de Heuvel. Er zijn echter grote zorgen met name voor de omwonenden.

De grote zorgen zitten in een aantal zaken: de positieve berichtgeving die de gemeente in samenwerking met Rialto, de supermarkt organisatie Jumbo en 1 of 2 ondernemers voert; het niet of nauwelijks betrekken van de direct omwonenden bij het vervolg na de bekendmaking van de plannen; het plan een supermarkt met een regionale functie middenin een centrum als Lieshout te ‘parkeren’ met veel te veel verkeersbewegingen en overlast als gevolg de plannen om 180 parkeerplaatsen te maken midden in een centrum van Lieshout.

Een uiteenzetting: Vanaf het begin van wordt er door de gemeente in samenwerking met Rialto alleen maar positieve berichtgeving gevoerd om inwoners en andere betrokkenen maar te laten geloven dat dit het enige en juiste plan is. Er is nooit en te nimmer gesproken of nagedacht over een andere invulling dan die van een supermarkt in combinatie met woningen met daarbij een heleboel parkeerplaatsen. De gemeente richt zich naar de wensen van een projectontwikkelaar en een supermarkt organisatie! Er dus een beeld ontstaan dat dit een geweldig plan is met alleen maar positieve kanten. Er zijn echter zeer donkere kanten aan dit plan. Ook heeft de gemeente het op een bepaalde manier allemaal ‘wat mooier gemaakt’ dan het werkelijk is. Tekeningen waarop niet alles zichtbaar was tijdens de infoavond, de Frankische Driehoek heeft niets te maken met dit plan, er komen veel bomen maar het bleek dat die er al staan, huizen werden weggelaten op impressie tekeningen… De communicatie vanuit de gemeente is vanaf het begin af aan zeer gebrekkig. Wij moesten in de krant lezen dat onze woning in het omcirkelde gedeelte valt van de plannen die er op de Heuvel zijn… Na herhaaldelijk vragen zijn we uiteindelijk vorig jaar, jaren later dus, uitgenodigd bij de gemeente om de plannen, zoals ze er nu liggen, aan te horen. Verder helemaal niets meer gehoord dan alleen maar die ‘positieve berichtgeving’ in de media. Direct omwonenden, en ik ben van mening dat deze groep van zeer direct betrokkenen veel inbreng moet hebben op een enorme, mogelijke aantasting van hun woongenot, wordt niets meer gevraagd.

Het plan van een supermarkt is het meest eenvoudige voor de gemeente (en Rialto) maar tevens ook het meest onwenselijke. Er zijn namelijk een aantal zeer donkere schaduwzijden aan dit plan: veel te veel verkeersbewegingen (dus gevaarlijke situaties) middenin het centrum, veel overlast door o.a. vrachtverkeer dat komt laden en lossen, geluids – en stankoverlast door toename verkeer en overlast wat winkelend publiek (zonder dat die daar iets aan kunnen doen) nu eenmaal met zich meebrengt. Het feit de supermarkt 1800m2 zou moeten worden, geeft aan dat er ingezet wordt op een winkel met een regionale functie omdat het anders onmogelijk is de benodigde omzet te halen. Dat kan iedereen wel uitrekenen: meer verkoopruimte betekent nu eenmaal dat er meer omzet zal moeten komen en die kan onmogelijk alleen uit Lieshout komen. En dan tot slot: de parkeerplaatsen. Het plan met de combinatie van de supermarkt, nieuwe woningen en het Brouwerij Cafe geeft behoefte aan heel veel parkeerplaatsen: 180 in totaal. En dat midden in een pittoresk centrum als Lieshout. Dit soort ‘parkeervelden’ horen aan de rand van een dorp en niet in een centrum. Door de regionale functie die de supermarkt zal gaan aannemen zal het sluipverkeer alleen maar toenemen.

De gemeente is er wel uit: de oude burgemeesterswoning, de oude Rabobank, woonhuis Heuvel 7 zijn aangekocht (door de gemeente of Rialto) en met de Concurrent zijn al afspraken gemaakt. Verder is er 1,2 miljoen euro uit en potje gekaapt dat eigenlijk bedoeld is voor het buitengebied maar dat de gemeente nu inzet voor het centrum van Lieshout. Het plan moet en zal door. De vraag is dan toch uiteindelijk: wat willen de inwoners van Lieshout eigenlijk? En een belangrijke groep van die inwoners zijn volgens mij de direct omwonenden. De koers wordt nu bepaald door Rialto/Jumbo/B&W. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad. Wat die beslissing ook zal worden: de direct omwonenden willen beter en nauwer betrokken worden bij de plannen van de Heuvel in Lieshout.

Direct omwonende, Roland van de Laarschot