Toos van de Vorst, met de hoed die ze voor haar honderdste verjaardag kreeg.
Toos van de Vorst, met de hoed die ze voor haar honderdste verjaardag kreeg. Foto: Daphne Bruidsfotografie

'Oma Toosje’ 100 jaar

Tekst: Martin Prick
Foto: Daphne Poulisse

Aarle-Rixtel - Mevrouw Toos van de Vorst uit Aarle-Rixtel vierde afgelopen zondag haar honderdste verjaardag. "Blijf positief, er zijn altijd veel ergere dingen, dan dat je even bepaalde dingen niet mag", is haar boodschap voor de jeugd.

Wie bij iemand van 100 jaar denkt aan een zielig hoopje mens, komt bij mevrouw Van de Vorst aan het verkeerde adres. Ze heeft lang gewoond in de omgeving van kasteel Croy, maar sinds 48 jaar woont ze naar volle tevredenheid aan het Terlingenplein in het centrum van het dorp. Geboren in 1921 heeft ze dus heel bewust de tijd doorgemaakt van de 'Roaring Twenties', zoals de tijd vóór de Tweede Wereldoorlog wordt genoemd. Maar zó heeft Toos die jaren niet meegemaakt. “Wij waren met twaalf kinderen thuis en er was niet altijd genoeg te eten.” Op haar twaalfde jaar begon ze met werken in het ‘sokkenfabriekje’. Ze had toen net de zevende klas afgerond. Dit was een jaar na de zesde klas, die werd gevolgd door mensen, die geen vervolgopleiding gingen doen. Toos kon echter wel goed leren. Ze vertelt dat ze iets in de verzorging had willen gaan doen. Ze zag een toekomst voor zich om mensen die problemen hadden in hun leven, te helpen.

Rijbewijs
"In de oorlog hebben veel familieleden te maken gekregen met oorlogsgeweld. Diverse ooms hebben in Duitse kampen gezeten, maar het allemaal overleefd. Toen ik met oom Jan in Buchenwald kwam, begonnen de verschrikkelijke verhalen los te komen. Van tevoren vertelde hij niets over zijn oorlogstijd.” Toos trouwde met Willem en samen kregen ze één dochter, Diana. Ze hebben ook lang een pleegzoon gehad. Omdat haar dochter de enige was, en het paar niet meer kinderen kon krijgen, werd veel aandacht gegeven aan een pleegzoon, Ton. Deze is lang geleden al overleden, evenals de man van Toos. De ziekte van haar man Willem dreef Toos ertoe om op 60-jarige leeftijd haar rijbewijs te halen. “De tweede keer al geslaagd, ik was zó blij!”

Feest
Toos was lid van allerlei verenigingen. Vooral dansen deed ze graag. Natuurlijk de ‘Vleta’, maar haar favoriet was de Engelse wals. Ze ging daarvoor naar de dansvereniging Tieners Van Toen in Beek en Donk. "Maar wat me het meeste tegenvalt, is het houden van de vriendinnen die ik overal opdoe. Ze gaan allemaal dood", vertelt Toos. Met Diana en schoonzoon Tiny Aarts ging Toos graag op reis. Vooral over de grote rondreis door Griekenland kan ze uitgebreid vertellen. Op dit moment gaat alles redelijk goed, maar ze vindt het jammer om zo afhankelijk te zijn. "De geest wil nog wel, maar het lichaam werkt niet mee.” Het geheim van oud worden? Niet roken, geen alcohol en altijd positief blijven denken. Op de vraag van DeMooiLaarbeekKrant wat ze tegen de jongeren van nu zou willen zeggen, antwoordt Toos: “Blijf positief, er zijn altijd veel ergere dingen, dan dat je even bepaalde dingen niet mag.” Voor haar verjaardag vroeg ze een nieuwe hoed. Ze mocht bij een hoedenmaakster in Beek en Donk komen, die haar een passend hoofddeksel heeft aangemeten.

Toos van der Vorst 100
Afbeelding