"Kein Geloel, toch gejoel!"

In een eerdere column heb ik u aangegeven, dat het voor sommige teams en meerdere topsporters, het van cruciaal belang is dat er publiek bij hun wedstrijd aanwezig is. Meerderen trekken zich eraan op, wordt er iets in hen losgemaakt, wat ze soms tot grote hoogten brengt én vaak de overwinning!

Het moge dan ook duidelijk zijn dat het ontbreken van de fans, voor velen een groot gemis is. Maar wát een uitkomst voor de thuisblijver (je moet trouwens ook thuisblijven, je mag niet), die op de tv zijn of haar favoriet bezig ziet, mét stadiongeluid, het juichen en joelen van fans hoort, het ooohhhh en aaaahhhh van de tribune hoort schallen en een zéér irritant geroezemoes!

Want wat is dit een ellende zeg! Natuurlijk zijn hier ook weer de meningen over verdeeld en vinden velen dat het wel wat heeft, dat het zo niet zo saai is! Maar wat is het eigenlijk toch een kolere herrie, neem me niet kwalijk. Veel liever hoor ik de spelers onderling coachen, vloeken en tieren en complimenten geven aan elkaar. Veel liever hoor ik de aanwijzingen van de coaches, het aanjagen en terugroepen van de spelers en wat al niet meer! Véél interessanter dan dat 'geblér' en dat neppe zingen en aanmoedigen van de spelers op het veld. Wat een aanfluiting van de uitzending!

Nu zal het u wel opgevallen zijn dat dat toevoegen van stadiongeluid, niet bij elke voetbalwedstrijd het geval is. En weet u waarom? Omdat het toevoegen van een kwalitatief goed stadiongeluid, een productioneel, organisatorisch en financieel een uitdagende operatie is. Ik zeg dan meteen: "Laten dan...niet doen!" Maar nee, zelfs bij wedstrijden waar we alleen maar het authentieke wedstrijdgeluid horen, wordt dit nog met een algemeen publieksgeluid, een zeer storend ruisgeluid, ondersteund.

Het toevoegen van dit stadiongeluid is overigens, zoals gezegd, een heel gebeuren en elke club moet een 'eigen' audiopakket samenstellen en een speciaal ingeschakelde audiotechnicus, volgt dan iedere actie op het veld en probeert hierbij dan zo natuurlijk mogelijk het juiste publieksgeluid te laten horen. Voorwaar toch knap, niet? Maar zitten we hierop te wachten? Tja, enkelen onder u zullen het voelen alsof je 'erbij bent', maar dat is niet zo beste mensen! Probeer het dan ook niet na te bootsen!

En nee...het toegevoegde geluid is niet te horen in het stadion én...uit tests is gebleken dat het publieksgeluid wat uit de boxen komt, niet goed en zelfs storend overkomt bij de tv-kijker... hé, hé!