Autisme in de paasweek

Dit jaar valt de Autismeweek samen met de Paasweek en valt Wereld Autismedag samen met Goede Vrijdag. Omdat ik zelf een vorm van autisme heb (het syndroom van Asperger) wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om in deze (dubbele) speciale week aandacht aan autisme te besteden.

Bij een vorm van autisme is er sprake van problemen met het maken van contact en het onderhouden van contact. Als iemand met autisme al contact probeert te maken komt dat door de manier waarop dat gebeurt soms vreemd op anderen over. Iemand met autisme vindt het ook vaak heel moeilijk om afzonderlijke details bijeen te voegen tot één samenhangend geheel. Wel heeft iemand met autisme meer aandacht voor details dan 'normale' mensen, ook wel neurotypische mensen of NT’ers genoemd. Bent u zelf neurotypisch, maakt u zich dan geen zorgen. De meeste mensen zijn dat namelijk. Op iedere 100 mensen is er 1 met een vorm van autisme en zijn de overige 99 NT’ers. U bevindt zich als NT’er dus in vertrouwd gezelschap.

Diagnose
Op 18 maart 2003 kreeg ik de diagnose van het syndroom van Asperger. Voor mij was dat een belangrijke doorbraak. Sinds 1990 wist ik alleen maar dat ik een sociale handicap heb omdat ik moeilijk contact maak met anderen. Pas toen ik de diagnose kreeg wist ik wat ik zocht en waar ik moest zoeken om meer over mezelf en het syndroom van Asperger te weten te komen. Ik ben dus een 'Aspie', zoals dat ook wel wordt genoemd, en sinds ik weet wat ik precies ben heeft dat mijn leven aanzienlijk makkelijker gemaakt.

Naast een sterke aandacht voor details hebben mensen met autisme ook een goed geheugen, zijn ze altijd eerlijk en hebben ze een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Een vorm van autisme heeft dus, ondanks bepaalde problemen op het gebied van contact maken, details tot een geheel samenvoegen en problemen met iets plannen, ook positieve kanten. Sinds ik weet dat ik een Aspie ben weet ik hoe ik met de zojuist genoemde problemen om kan gaan. Iemand die nog niet weet dat hij of zij een vorm van autisme heeft weet nog niet hoe hij of zij daarmee om kan gaan. Ik denk dat het goed is om daar, zeker nu in de Autismeweek, eens bij stil te staan.

Afwijkende structuur
Een vorm van autisme ontstaat door een afwijkende structuur in de hersenen, waardoor de informatieverwerking in de hersenen van iemand met autisme trager verloopt dan in de hersenen van een NT’er. Mensen met een vorm van autisme hebben een sterke behoefte aan exactheid. Ik heb zelf een wiskunde-achtergrond, en vóór mijn diagnose heb ik mijn belangstelling voor wiskunde altijd als iets toevalligs beschouwd. Ik vermoed echter dat mijn afwijkende denk- en belevingswereld aan de basis van die belangstelling ligt. Het is overigens niet zo dat iedereen met een vorm van autisme ook goed is in wiskunde. Wel is het zo dat iemand met een vorm van autisme één of meer specifieke interesses heeft. Taal is soms nogal moeilijk omdat iemand met een vorm van autisme nogal letterlijk naar taal kijkt. Bij mij heeft dat het voordeel dat ik dubbelzinnig taalgebruik vrij snel opmerk.

Ik heb thuis een boek met als titel 'Met autisme valt goed te leven', een titel waar ik mij volledig in kan vinden. Hopelijk slagen die mensen die nog geen diagnose maar wel een vorm van autisme, er met behulp van steun van anderen in om tot dezelfde ervaring te kunnen komen.

Arno van Asseldonk
Beek en Donk