De Werkgroep: Niet korten op bijstandsuitkering

Als je een bijstandsuitkering ontvangt, wil je niet wakker liggen over steun, boodschappen of een gift die je van je familie of vrienden ontvangt. Als fractie van De Werkgroep hebben we samen met ABL, CDA en PvdA een motie ingediend om verantwoord ruimhartig om te gaan met giften.

Nu is het nog zo dat je wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt, geen giften mag aannemen. Dus geen tas boodschappen die je moeder je geeft, geen extra € 50 van een familielid en als verjaardagscadeau niks extra’s om een keer met je gezin naar de dierentuin te kunnen gaan. De Werkgroep vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Wij pleiten er daarom ook voor dat we elkaar helpen, zeker de mensen die het moeilijker hebben. Je kunt op dit moment immers gekort worden op je bijstandsuitkering als je iets aanneemt van mensen die je graag willen helpen. Dit kan spanning opleveren bij mensen in de bijstand. Je zal als alleenstaande maar rond moeten komen van € 1050 per maand.

Door het indienen van deze motie wilden we deze spanning weghalen bij iedereen; zowel bij de ontvanger als de gever. We moeten ervoor zorgen dat mensen bij wijze van spreken nog een bloemkool kunnen aannemen én dat we die durven geven aan iemand die het nodig heeft. De motie zorgt ervoor dat je tot € 1200 per jaar aan giften mag ontvangen. Over de hoogte van het bedrag werden in de raad vragen gesteld. Eerst werd er gecontroleerd op elke gift vanaf € 0,00. Wij vonden een ruimte van € 1200 aan giften die je als extra’s per jaar mag ontvangen gepast. Uiteindelijk gingen alle fracties akkoord met onze motie. Deze is unaniem aangenomen. Een mooi resultaat voor de Laarbeekse gemeenschap en dan vooral voor de mensen die bijstand ontvangen. We hopen dat dit de spanning om gekort te worden wegneemt.

Fractie DWG
Rick van Bree
Jos Gruijters
René van Heugten
Nicole Otten