Jongerenwerkers Bart Heldens en Maartje Keizers.
Jongerenwerkers Bart Heldens en Maartje Keizers.

'De jongeren zijn heel toegankelijk'

Tekst: Remco Spierings
Foto: Joost Duppen

Iedere gemeente heeft van de overheid €10.000 gekregen om te zorgen dat jongeren beter door de coronatijd komen. De Laarbeekse jongerenwerkers willen activiteiten organiseren, maar vooral een plek creëren voor de jongeren waar zij samen kunnen komen. Want hoe komt de jeugd deze moeilijke en rare tijd, die al ruim een jaar lang duurt, door?

Laarbeek - "Momenteel merk je dat het erg lastig is voor de jongeren in deze coronatijd’’, zo vertelt de Laarbeekse jongerenwerker Bart Heldens. "Ze zijn veel thuis, krijgen online les en landelijk hoor je dan ook afschrikwekkende dingen zoals leerachterstanden, eetstoornissen of suïcidale neigingen. We zijn daarom nu samen met de GGD Brabant-Zuidoost, de gemeente Laarbeek, het Commanderij College, bibliotheek De Lage Beemden en Helder Theater bezig om een soort blauwdruk te krijgen van hoe het hier in de regio gesteld is met de jongeren." De jongerenwerkers merken dat de eenzaamheid groeit en dat de jongeren de sociale contacten missen. "Ik denk dat er nog steeds een beetje taboe heerst op jongeren die zich eenzaam voelen. Dat is er altijd wel geweest, maar natuurlijk heeft corona hier niet bij geholpen. Sommige jongeren zitten daardoor nóg meer in een isolement."

Bart is inmiddels al bijna een jaar actief als jongerenwerker in Laarbeek en dat bevalt hem erg goed. ‘’Ik ben al veel jongeren tegengekomen, ook op straat. Wat ik echt positief vind hier in Laarbeek is dat de jongeren heel toegankelijk zijn. Vaak zie je dat jongeren, en dan met name degene die zich op straat bevinden, als eng bevonden worden en de meeste mensen lopen er met een boog omheen. Maar vanaf dag één is mijn ervaring hier dat je makkelijk contact legt met de jongeren. Ze staan je te woord en we hebben dan ook maar weinig moeite hoeven doen om met de jongeren te 'connecten'. Natuurlijk ben ik ook wel wat andere dingen tegengekomen. Met name het gebruik en experimenteren van harddrugs valt op in de dorpen. Dat is echt wel flink.’’

Lees verder op pagina 5

Jongerenwerkers Bart Heldens en Maartje Keizers.
Jongerenwerkers Bart Heldens en Maartje Keizers.
Jongerenwerkers Bart Heldens en Maartje Keizers.