Bart Heldens en Maartje Keizer.
Bart Heldens en Maartje Keizer. Foto: joost duppen

'Jongeren willen gewoon samen zijn'

Laarbeek - De € 10.000 die Laarbeek heeft gekregen om jongeren beter door de coronatijd te loodsen willen de jongerenwerkers vooral gebruiken om een plek te creëren waar de jongeren samen kunnen komen. Met name in De Boemerang in Beek en Donk. Bart Heldens: "Deze staat veelal leeg en we willen hier voor jongeren een plek maken waar ontmoeting centraal staat. Deze plek willen we niet vóór de jongeren maken, maar mét de jongeren. Alles wat we hiervoor aanschaffen moet ook ter beschikking gesteld worden voor de andere tienerwerken in Laarbeek, dat is wel belangrijk. Een Playstation 5 is populair, maar ook een goede pooltafel, tafeltennistafel en een airfryer om af en toe eens een snackje te bakken zijn wenselijk. Ze willen ook gewoon een chillhoek waar ze met z’n allen op een bank kunnen relaxen en een film of voetbalwedstrijd kunnen kijken. Voor die groep jongeren hoef je niet echt iets te organiseren. Zij willen gewoon samen zijn."

Vrijwilligers zijn nodig
In de toekomst willen de Laarbeekse jongerenwerkers dan ook vaker gebruik gaan maken van De Boemerang, maar daarvoor zijn wel vrijwilligers nodig. "Idealiter gezien zouden de jongeren binnen kunnen lopen wanneer ze willen, maar daarbij zijn we echt afhankelijk van een groep vrijwilligers. Daar zijn we nog zoekende mee. Als het straks weer kan na corona zal het in eerste instantie één vaste avond in de week zijn waarop de jongeren binnen kunnen komen. Als stip op de horizon zou het perfect zijn als er in alle vier de kernen voor de jongere jeugd in de middag een programma is en in de avond een inloop voor de oudere jeugd. Ook hebben wij jongerenparticipatie hoog op ons lijstje. Hoe kunnen wij jongeren bewegen om maatschappelijk te participeren? Bij ons is dan ook niets te gek als het bijdraagt aan de talentontwikkeling van jongeren.’’ Collega-jongerenwerker Maartje Keizers haakt daarbij in: "Als jongeren zelf iets willen organiseren staan wij daar heel erg voor open. Als ze bijvoorbeeld een voetbaltoernooi willen organiseren, dan gaan wij dat mee uitwerken en er samen met hen voor zorgen dat dat er ook echt komt. Wij blijven dan wel een beetje op de achtergrond, zodat de jongeren zichzelf in de kijker spelen en het écht hun ding is.’’

Matchmentor
"Daarnaast hebben we met matchmentor nu ook een heel mooi project lopen’’, gaat Maartje verder. "Jongeren met een ondersteuningsvraag worden hiermee gekoppeld aan een mentor. Van hulp bij het plannen van huiswerk, tot het krijgen van meer zelfvertrouwen. Het kan echt van alles zijn. Zij spreken dan wekelijks een uurtje af om te kijken waar die desbetreffende jongere ondersteuning nodig heeft. De mentoren zijn vrijwilligers uit Laarbeek, dus dat kan iedereen zijn. Wij zijn ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, dus mochten er mensen zijn die zich hiervoor aan willen melden, graag!"