Zandpaden zijn waardevol erfgoed, ook in Laarbeek.
Zandpaden zijn waardevol erfgoed, ook in Laarbeek.

Zandpaden: waardevol erfgoed

Zandpaden: waardevol erfgoed

Laarbeek - Zandpaden zijn heel belangrijk voor allerlei dieren en planten. Bovendien behoren ze tot ons cultuurhistorisch erfgoed. Veel zandpaden staan echter onder druk. Er verdwijnen er steeds meer. Ze zijn niet alleen historisch (zelfs prehistorisch en Romeins), maar ook ecologisch van groot belang. Ze spelen vaak een hoofdrol in oude pelgrimswegen die door de provincie lopen, in ‘ommetjes’ rond dorpen en in wandelroutes. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid. Ze spelen een (hoofd)rol in allerlei verhalen.

Zandpaden als Brabantse natuurparels zijn nu bij vele mensen in het vizier, niet in de laatste plaats bij beleidsmakers en mensen die er toe doen.

Helaas worden steeds meer zandpaden (half) verhard, weg geploegd, ontdaan van hun bermen of opgeslokt door bebouwing. Dat is ook in Laarbeek het geval. Gelukkig hebben we in onze gemeente nog een groot aantal zandpaden weten te behouden. Onze stichting pleit ervoor om in het toekomstig Omgevingsplan speciale aandacht te geven aan zandpaden, om die te behouden en waar nodig te herstellen.

Handreiking
De Brabantse milieufederatie heeft in samenwerking met de Stichting het Brababants landschap een handreiking samengesteld: Trek partij voor de Brabantse zandpaden, want weg = weg. Het is een gedegen en bruikbaar document met achtergronden, juridische aanbevelingen en een praktisch stappenplan dat veel landschapsbeheergroepen goed zullen kunnen gebruiken om het probleem aan te kaarten bij hun gemeente en zandpaden daadwerkelijk te redden van de ondergang. De handreiking is te vinden op de sites van de Brabantse milieufederatie en de Stichting Middengebied. Op youtube vind je een prachtig filmpje over het belang van zandpaden met onder andere Wim van der Donk, oud commissaris van de Koning, als pleitbezorger.

Henk van Beek, stichting Middengebied