Corona en het ‘Oeps tijdperk’

Na ruim een jaar corona kunnen we terugkijken op veel ervaringen. Als eerste noem ik toch de trieste overlijdens ten gevolge van corona en de wijze waarop nabestaanden met maar heel weinig personen afscheid konden nemen van hun dierbaren. De druk op de zorg zowel bij huisartsen, ziekenhuizen - en specifiek de IC’s - alsook de thuiszorg en verpleeghuizen. Maar ook alle maatregelen die nog steeds voorgeschreven worden om gezondheidsrisico’s ten gevolge van corona zoveel mogelijk te beperken. Echter de neveneffecten van deze maatregelen worden in al deze maanden ook steeds duidelijker en dominanter.

Je zou maar een eigenaar van een horecazaak of sportschool zijn, studeren en niet naar school mogen, blijvend thuis moeten werken zonder collega’s live te ontmoeten of de deuren van een zogenaamde niet-essentiële winkel gesloten moeten houden. Allemaal voorbeelden van nijpende situaties.

Onze solidariteit wordt enorm op de proef gesteld, die lijkt op het TV-testbeeld van vroeger 'Nog even geduld a.u.b.'! Wat het daarin allemaal extra lastig maakt is de informatie en communicatie over het verloop van vaccineren, het heropenen van terrassen en wanneer hogescholen en universiteiten weer open mogen. De voortijdige uitgelekte informatie van vorige week om te verruimen heeft veel verwarring veroorzaakt. Deze kon uiteindelijk niet bewaarheid worden.

En dan kom ik uit bij ‘Oeps’, volgens het Nederlands woordenboek een uiting van verbazing of een kreet bij het maken van een foutje. Oeps, AstraZeneca mag wel-niet-wel-niet aan 60-minners gegeven worden. Oeps, de terrassen gaan wel-niet-wel-niet op 21 april a.s. open. Oeps, zelftesten zijn wel-niet-wel-niet betrouwbaar. Oeps, de avondklok kan wel-niet-wel-niet eraf. Oeps, de huidige maatregelen zijn niet meer te handhaven. Oeps, een partner van 68 jaar met onderliggend lijden is nog niet gevaccineerd terwijl de eega van 63 jaar via de huisarts al wel een oproep heeft gekregen. Oeps, Oeps, en nog eens Oeps. Oftewel, verbazing op verbazing doordat de informatie steeds van dag tot dag wijzigt en daardoor voor veel mensen niet meer te volgen is. Nu moeten we natuurlijk niet vergeten dat het virus en haar mutanten grillig is en zich niet zomaar laat leiden. Maar meer eenduidige informatie zou wel helpen de scherpe kantjes van deze grilligheid af te halen. Perspectief bieden is heel belangrijk, maar het moet niet ontaarden in mensen blij maken met een dode mus. De persconferentie van afgelopen dinsdag was echter onmiskenbaar duidelijk. De zorg moet het aankunnen en de kwetsbaren dienen beschermd worden. Terecht! Dus alle toekomstige planningen blijven wendbaar. Als een speer vaccineren is dan ook het motto voor de komende weken.

Voor de komende maanden hoop ik dat ‘de wereld’ op een veilige en verantwoorde manier, maar zonder ‘Oepsen’, weer een beetje open kan. En dat de informatie over maatregelen, zoals bijvoorbeeld zelftesten om Corona tot een beheersbaar virus terug te brengen, niet steeds allerlei tegenstrijdigheden vertoont. Meer consequente en betrouwbare informatie zal leiden tot meer vertrouwen!

Erik van Haperen