Burgerparticipatie via de BOB-cyclus

Om de burger meer invloed te geven op de besluiten die genomen worden in het gemeentehuis door het college van burgemeester en wethouders en door de gemeenteraad is het idee ontstaan om burgers meer te betrekken bij de besluitvorming. Dit is een landelijke trend en in veel gemeentes ontstaan initiatieven om dit te realiseren. Het belangrijkste doel is dat de burger gehoord wordt. In Laarbeek heeft men dit vorm gegeven in een nieuwe vergaderstructuur volgens de zogenaamde BOB-cyclus: Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming.

In de beeldvormende fase wordt het mogelijk voor inwoners en organisaties om in te spreken tijdens een informele beeldvormende avond. Burgers moeten hier de ruimte krijgen om hun ideeën naar voren te brengen en onderwerpen aan te kaarten. Het gaat niet om de standpunten van de partijen, maar om de ideeën van de burgers en het delen van informatie. De volgende stap is oordeelsvorming. Ook nu kunnen burgers inspreken, maar de nadruk ligt op de discussie tussen de verschillende politieke fracties. Het is de bedoeling dat de fracties beargumenteren waarom ze bepaalde keuzes willen maken en insprekers hebben de mogelijkheid om inhoudelijk hun argumenten kracht bij te zetten. Tot slot vindt er besluitvorming plaats. Dit is de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. Die moet een besluit nemen door alle argumenten te wegen en uiteindelijk te bepalen wat het beste is voor Laarbeek.

De PvdA is er een groot voorstander van dat burgers actief meedoen in plaats van dat ze aan de zijlijn staan. De invoering van de BOB-cyclus klinkt echter eenvoudiger dan het is. Het is cruciaal dat vanaf dag één duidelijk is dat je laten horen niet betekent dat je gelijk krijgt. De raad en het college van B en W moeten ervoor zorgen dat het evenwicht bewaard blijft en dat ook groepen die zich niet laat horen meegenomen worden in de besluitvorming.

Vind je dat het beleid in Laarbeek een socialer karakter moet krijgen, sluit je dan aan bij de PvdA. Beken kleur en laat je hart spreken. Na een jaar corona is de tweedeling in onze maatschappij overduidelijk geworden. Mensen die pech hebben gehad kunnen niet meer volwaardig meedoen in de maatschappij. Alleen een stevig sociaal geluid kan dit een andere richting in sturen. Daarvoor zoeken we mensen met een sociaal hart. Wil je meedenken met de PvdA Laarbeek of wil je een bepaald onderwerp aankaarten? Stuur dan een e-mail naar djg.pvda@gmail.com en we nemen contact met je op.

Dirk-Jan Gloudemans, commissie Sociaal Domein