De Heuvel in Lieshout
De Heuvel in Lieshout Foto: Mark Barten

De Heuvel in Lieshout: als we maar een eerlijke kans krijgen…

Zoals de meeste mensen in Lieshout weten, zijn er plannen om de Heuvel in Lieshout grondig aan te gaan pakken. En dat is goed. De Heuvel verdient beter dan nu. Maar er zijn grote zorgen bij direct omwonenden en bij veel meer inwoners van Lieshout: er zijn namelijk plannen om een grote supermarkt te vestigen in het hart van Lieshout met alle gevolgen van dien.

Als het aan projectontwikkelaar Rialto uit Den Bosch en de gemeente Laarbeek ligt, zal het centrum van Lieshout zo meteen overspoeld worden met nog meer (sluip)verkeer en ervoor zorgen dat er weinig tot niets gezelligs meer te beleven valt op de Heuvel. Een supermarkt hoort nu eenmaal niet in een kern zoals Lieshout thuis, al hebben Rialto en de gemeente Laarbeek een hele andere mening. Het dringt maar niet door dat een supermarkt met regionale trekkracht in combinatie met het zo meteen weer zeer succesvolle Brouwerij Cafe nooit en te nimmer samen kan in een kleine kern. Maar blijkbaar is het voltooien van een prestigieus project voor de gemeente veel belangrijker. Waarom zouden we immers gaan luisteren naar wat de inwoners van Lieshout willen?

Gelukkig voor de direct omwonenden en alle inwoners van Lieshout zijn er inmiddels mensen opgestaan die een ander geluid laten horen: Stichting Plan Lieshout. Een aantal initiatiefnemers die volledig in eigen tijd, zonder enig financieel of ander belang, opstaan voor de Heuvel in Lieshout. Stichting Plan Lieshout is van mening dat er beter gekeken moet worden naar alle mogelijkheden op de Heuvel in Lieshout en dat onder andere de Lieshoutenaren zich niet zomaar hoeven neer te leggen bij de grillen van de gemeente Laarbeek en een projectontwikkelaar. Er zijn namelijk nog andere mogelijkheden dan een centrum met alleen een supermarkt en 180 parkeerplaatsen en een heleboel overlast. Als we de plannen van de gemeente die er nu liggen plan A noemen, wordt er door Stichting Plan Lieshout gewerkt aan een plan B. En dat is een plan zonder supermarkt maar met mogelijk een aantal winkeltjes en/of horeca, het behoud van de Heuvel voor onder andere de viering van koningsdag, het dialectenfestival, de braderie, mogelijk zelfs de kermis, de weekmarkt etc, etc.. En dat alles in combinatie met wonen. Noem het een soort van ‘belevingsplein’.

Mijn oproep aan alle direct omwonenden en bewoners van Lieshout: ben je ook een voorstander van plan B, steun dan Stichting Plan Lieshout (www.planlieshout.nl) en zorg ervoor dat er ook gekeken wordt naar andere mogelijkheden. De gemeenteraad gaat binnenkort beslissen. Wat wil Lieshout?

Direct omwonende Roland van de Laarschot