Afbeelding

Gedaan met de rust in de Kop van Aarle

De gemeente heeft - samen met het waterschap - het plan opgevat om op de zogenaamde Kop van Aarle een aantal voorzieningen aan te leggen. Een van deze plannen is de aanleg van een horecazaak. Hiertoe is inmiddels een haalbaarheidsonderzoek gestart. Het waterschap heeft inmiddels een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van dit gebied dat vooral op recreatie is gericht.

Wanneer dit gebied volgens de huidige plannen als recreatiegebied wordt ontwikkeld, met nieuwe wandelpaden, parkeerplaatsen en een horecagelegenheid, is het met de rust gedaan. De 'nieuwe natuur' heeft dan hooguit 'kosmetische' waarde, mooi voor het oog maar meer ook niet.

De Kop van Aarle is momenteel nog een stiltegebied waar rust alom overheerst. Dit komt met name vanwege het feit dat het gebied vrij moeilijk toegankelijk is en daardoor ook niet zo aantrekkelijk voor recreanten. Een belangrijk deel bestaat nu nog uit akkers, weilanden en ruigten. Aan weerszijden van de Aa, met zijn meanderende bedding, bevindt zich een brede en gevarieerde houtsingel die onderdeel uitmaakt van het NatuurNetwerkBrabant.

In het noordelijkwestelijk deel (op de 'echte' kop) ligt een natuurgebied dat ook de status heeft van NatuurNetwerkBrabant. Het hele gebied is nu nog een rustgebied voor onder andere reeën. hazen en patrijzen. Daarnaast komt hier onder andere de bever voor en broeden er de ijsvogel en de blauwborst. Ook wordt hier regelmatig de watersnip gesignaleerd. Wanneer men de natuurwaarden op de Kop van Aarle serieus wil versterken, dient men hier vooral de rust en de stilte te bewaren. Dan heeft natuurontwikkeling hier zin, anders niet. Hiervoor moet een duidelijke begrenzing aanwezig zijn tussen het recreatieve gedeelte en de natuur. Dat betekent dat de huidige loop van de Aa gehandhaafd moet blijven, terwijl er wat zuidelijker een nieuwe bedding kan worden gemaakt, waardoor er als het ware een stilte-eiland ontstaat. Hieromheen kan een wandelroute worden aangelegd.

In de plannen van het waterschap is er in het geheel geen rekening gehouden met de huidige natuurwaarden en de werkelijke potenties van dit gebied. Tijdens bijeenkomsten van de hiertoe opgezette klankbordgroep was het nauwelijks mogelijk om serieuze inbreng te hebben. Vandaar dat onze stichting zowel het waterschap als de gemeente van geen eigen visie in kennis heeft gesteld. Hopelijk snijdt dat hout en worden we straks niet opgezadeld met een ondoordacht plan, dat slechts als prestigeobject de (financiële) boeken in gaat..

Henk van Beek, Stichting Middengebied