Windpark in het noorden van Mariahout?

Laarbeek - De Laarbeekse gemeenteraad heeft op 20 mei de keuze om een van de in de Concept Regionale Energiestrategie 1.0 Metropool Regio Eindhoven (Concept RES 1.0 MRE) genoemde Laarbeekse zoekgebieden al dan niet aan te wijzen als voorkeursalternatief. Terwijl andere gemeenteraden in de MRE hebben besloten dat er géén ruimte is voor een windpark in hun gemeente vanwege gebrek aan draagvlak, wordt in Laarbeek voorgesteld om het gebied ten noorden van Mariahout als voorkeursalternatief aan te wijzen voor de realisatie van een windpark en grootschalige zonnevelden.

Het plan is om een windpark van drie windmolens van ongeveer 225 meter te realiseren. Gaat het windpark door, dan zal de overlast voor de omgeving uitermate groot zijn. Bovendien zal deze overlast niet alleen groot zijn in het buitengebied van Mariahout, maar ook in de woonkern Mariahout. Het windpark komt namelijk op slechts ongeveer 1 kilometer van de woonkern Mariahout te liggen.

Betreurenswaardig is dat het zoekgebied ten noorden van Mariahout is aangewezen, zonder dat (voldoende) onderzoek is gedaan naar het radarverstoringsgebied van vijftien kilometer rond vliegbasis Volkel. Een windpark met drie windturbines van 225 meter is hierdoor niet mogelijk. Daarnaast kan betwijfeld worden of de in de plannen gehanteerde afstanden tussen de windturbines en hindergevoelige objecten voldoende zijn gezien de geldende normen. Een windpark ten noorden van Mariahout levert volgens het onlangs afgeronde plan-MER zeer negatieve effecten op voor vleermuizen en negatieve effecten voor broedvolgels, wintervogels, overige beschermde diersoorten en het Natuur Netwerk Brabant. Bovendien leidt een windpark tot sterk negatieve effecten voor de gebruikswaarde, de belevingswaarde en de (verblijfs-)recreatiebestemmingen. Daarenboven is er geen tot weinig draagvlak in het zoekgebied voor een windpark.

Laarbeek heeft inmiddels vijf grootschalige zonneparken gepland op haar grondgebied. Ervan uitgaande dat al deze zonneparken er komen, levert Laarbeek reeds een bovengemiddelde bijdrage aan de RES-opgave van de MRE. Hierdoor is het niet noodzakelijk dat Laarbeek ook een windpark realiseert. Een onevenredige bijdrage van Laarbeek aan de RES MRE leidt ertoe dat bewoners van Mariahout onnodig in de overlast komen te zitten en dat het buitengebied ten noorden van Mariahout een van de afvoerputjes wordt voor de energievraag van de MRE. De gemeenteraad zou het zoekgebied ten noorden van Mariahout dan ook niet als voorkeursalternatief aan moeten wijzen voor een windpark. Ook per brief heb ik de gemeenteraad hierop gewezen.

Frans Biemans