Afbeelding

Ontsnappen uit Aarle-Rixtel

Tekst: Marlou van den Heuvel (ML Teenz)
Foto: Johan Maas

14 mei, een van de weinige dagen in meivakantie dat er weer iets spannends op de planning stond, met dank aan Stichting Dorpsfeesten Aarle-Rixtel. Na veel overleg en gepuzzel kregen meer dan honderd kinderen uit Aarle-Rixtel vrijdag een ontzettend leuke middag.

Aarle-Rixtel - Hemelvaart-weekend, normaal de tijd voor grote festiviteiten, nu voor het tweede jaar op rij slachtoffer van een virus die hier niet aan mee doet. Maar langzaamaan ontstaan er kleine zijweggetjes die onder andere door de Stichting Dorpsfeesten in Aarle-Rixtel bewandeld worden. De stichting bestaat al 43 jaar en heeft dus al veel gezien en meegemaakt, maar dat hun grote Jaarmarkt, waar alles mee begonnen is, weer niet door kan gaan, is toch wel een afknapper. Gelukkig hebben ze een veilige manier gevonden waardoor de kinderen toch nog kunnen genieten van de creativiteit van de vrijwilligers binnen de stichting. De volwassenen moeten helaas nog een jaar wachten op hun beurt, maar dat maakt ze zeker niet minder enthousiast.

Escapeplein
Er was namelijk veel medewerking van volwassenen, die normaal gesproken midden in hun eigen activiteiten zouden zitten, om de jeugd helpen te begeleiden tijdens de spellen. Dit jaar waren activiteiten voor jongeren in de open lucht het enige dat door mocht gaan. De stichting heeft het slim gespeeld door een nieuw spel te bedenken dat aan deze eisen voldoet: Escapeplein. Op 14 mei waren er op twaalf verschillende plekken in Aarle-Rixtel groepjes bezig om door middel van verschillende spellen uit hun plein te kunnen ‘ontsnappen’. Ieder groepje bleef dus op één en dezelfde plek in de buitenlucht waardoor dit het perfecte spel was voor dit jaar. Tijdens het puzzelen werden ze meerdere keren ‘gestoord’ door Snoeperij Jantje die met een ingewikkelde rebus kwam en zakken vol snoepjes. Ook Groente en Fruit van den Heuvel had raadsels voor de kinderen en liet ze vervolgens uit een grote mand met fruit kiezen. Na het oplossen van al de opdrachten en raadsels in het escapeplein was het mogelijk om met de gevonden code een kistje open te maken waarin voor ieder kind een medaille verstopt zat.

Lekker creatief
Gelukkig zat het weer enorm mee en zijn alle groepjes droog door de spellen heen gekomen. De groepjes voor de spelmiddag zijn door de deelnemers zelf samengesteld. De stichting informeerde scholen om gebruik te maken van sociale media platformen. Ook mochten de kinderen zelf de namen van hun groepje kiezen waardoor we konden genieten van groepsnamen als 'de knabbelden eekhoorntjes' en 'panda, poes, geit, kameel'. Misschien niet zo spannend als de festiviteiten die er normaal gesproken zijn, maar zeker wel zo vermakelijk.

Afbeelding