Rob de Fockert, schrijvend onder het pseudoniem 'Fob de Rockert'
Rob de Fockert, schrijvend onder het pseudoniem 'Fob de Rockert' Foto: Martin Prick

Rob de Fockert schrijft boek over burn-outs

Tekst en foto: Martin Prick

Sinds anderhalve maand ligt het boek van Rob de Fockert in de winkel: Dagboek van een Burn-out. Hij heeft het speciaal geschreven voor mensen die ermee te maken krijgen.

Aarle-Rixtel - Rob is uit het onderwijs afkomstig en kwam in een situatie terecht, die vroeger werd omschreven als ‘overspannen’. Het wordt allemaal een beetje teveel, je staat niet meer achter je idealen, omdat ze door een of andere reden toch niet te verwezenlijken zijn. Het overkwam Rob, die een baan had als docent in het MBO. Daar had hij naast het onderwijs op het sociaal juridisch vlak ook een neventaak. Hij was vertrouwenspersoon voor een aantal studenten. “Ik begeleidde een aantal studenten die zorg en hulpverlening nodig hadden en met wie ik afspraken maakte. Die afspraken kon ik op een gegeven momenten niet meer nakomen. Mijn baan veranderde van vier naar drie dagen werk. Mijn indruk was dat ik in drie dagen net zo veel werk had als voorheen in vier dagen had. Als je in dit soort gevoelige situaties als vertrouwenspersoon je afspraken niet na kunt komen gaat het geloof in jezelf en het vertrouwen van de studenten in jou met sprongen achteruit. Vertrouwen is het belangrijkste houvast in een relatie tussen personen. Zodra er geen waardering en respect voor jouw situatie van bovenaf bestaat kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Ik begon het geloof, het vertrouwen en de overtuiging in mijn werk te verliezen en kon het uiteindelijk allemaal niet meer aan.”

Plezier
Om anderen te behoeden voor wat hij meemaakte, schreef hij het boek onder het pseudoniem Fob de Rockert. Hij heeft veel baat gehad bij de begeleiding van een bedrijfsarts en een praktijkondersteuner. Ook een psycholoog heeft belangrijke hulp geboden, onder andere door voor Rob het EMDR-traject op te starten. Dit is een behandelmethode, die gericht is op het verwerken van nare ervaringen. Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een therapie voor mensen, die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een ander geweldsincident. Ook bij PTSS, een posttraumatische stressstoornis is deze behandeling erg gebruikelijk. De therapie richt zich op het omgaan met een in het lange termijngeheugen opgeslagen traumatische ervaring. Steeds opnieuw komt de nare herinnering naar boven en dat uit zich dan bijvoorbeeld in slapeloosheid, of het idee niet de moeite waard te zijn. De therapeut kan door de cliënt op een bepaalde manier te laten omgaan met zijn nare gedachten, deze akelige ervaring verzwakken en op den duur zelfs laten verdwijnen. Zo praat en denk je jezelf niet langer tien keer per dag in de put en krijg je weer plezier in het leven.

Leiders
In zijn boek beschrijft Fob de aanpak die hem geholpen heeft zijn probleem te overwinnen en uiteindelijk op een acceptabele manier afscheid te nemen van het arbeidsproces. Hij vindt het namelijk belangrijk, dat iemand met dit soort problemen ‘door de voordeur’ afscheid neemt van in zijn geval, de school. Bij zijn genezingsproces is zijn verhouding met de leidinggevende als een belangrijke oorzaak van Fob’s problemen gebleken. Fob geeft in zijn boek aan dat voldoende empathische- en leidinggevende kwaliteiten samen tot een goede arbeidsrelatie tussen leidinggevenden en personeel leiden en breekt daarom een lans voor het aanstellen van kundige leiders op de werkvloer. “Geschikte chefs kunnen veel problemen op de werkvloer voorkomen”.

Het boek geeft een beeld van het proces waarin je terechtkomt bij een burn-out. Ook wordt besproken welke oplossingen en doelen je stelt om uiteindelijk met vallen en opstaan weer een prettig iemand voor je directe omgeving te worden. Om het boek te voltooien heeft Rob zijn manuscript met behulp van een bevriende docent Nederlands gecorrigeerd op taal- en spellingfouten. Fob’s boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Boekscout.

Rob de Fockert, schrijvend onder het pseudoniem 'Fob de Rockert'