Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Acrobatische duiven

Kees van Kollenburg, uit Lieshout is gek van acrobatische duiven. Dat zijn duiven, die tijdens de vlucht rasgebonden acrobatische figuren laten zien. Kees heeft duikvluchtduiven die op zeer grote hoogte vliegen. Op commando keren ze in een razendsnelle duikvlucht terug naar hun hok. Dat gaat zo snel, dat je ze wel hoort, maar niet ziet.

Kees woont aan de rand van Lieshouts bebouwing, De Schop 18. Hij is 67 jaar. ‘Bevlogen’ als hij is, wil hij alles vertellen over zijn duiven. DeMooiLaarbeekKrant moet schiften. Na een korte theoretische inleiding volgt de praktijk.

Kees opent de kooi en leidt de duiven naar buiten. Hij klapt in zijn handen. De duiven stijgen op. Een enkeling blijft even achter. Die wordt door Kees met een soort vlag alsnog opgejaagd. Kees plant de vlag in de speciale houder. “Zolang de vlag uithangt, mogen ze niet terugkomen”, zegt Kees. “Doen ze dat toch, dan jaag ik ze op.” In een spiraal klimmen de duiven naar de juiste hoogte. Je kunt de kop en de staart niet meer zien, wel de vleugelslag.” Uw verslaggever ziet vooral blauwe lucht. Dan haalt Kees de vlag weg en wappert met een witte deksel. Plotseling klinkt er een aanzwellend geruis, dat abrupt stopt. Pats…ze zijn geland op het dak van het hok. Uw verslaggever hoorde ze wel aankomen, maar hij zag ze niet. Pats…, ze zijn er! Zo snel ging dat. Kees herhaalt dit nog twee keer, telkens met een andere groep. Nu ziet uw redacteur de duikvluchten wel. Heel spectaculair.

Zijn net kinderen
Kees kweekt en traint zijn duiven zelf. “Die commando’s kennen ze zo”, zegt Kees.” Ik moet streng zijn. Het zijn net kinderen. Sommigen zoeken steeds het randje. Een duif die niet meedoet, vraagt bij thuiskomst om nader onderzoek (te vet, te mager, eitje leggen, smoesjes). Ik moet zorgen dat ik mijn gezag niet verlies.”

“Ik behandel mijn duiven met respect. Maar ik ga niet flauw met ze om. Ik train ze met een eindeloos geduld. Ik geef ze voer, houd de hokken schoon. Per dag ben ik er zeker twee en een half uur mee bezig. Ik krijg er veel voor terug. Ik geniet van hun aanwezigheid en verbaas me dagelijks over hun prestaties.”

90 duiven
Kees groeide op, op het platteland. Het houden van kleinvee zat er al vroeg in. Konijntje, kippetje, katje, duifje. Eenmaal getrouwd, raakte dat op de achtergrond. Na een burn-out in 2003, besloot Kees om weer duiven te gaan houden. "Ik heb inmiddels zo’n 90 duiven. Ik ben penningmeester van VCN, Vliegroller Club Nederland. Een vereniging die wedstrijden en meetings organiseert. Vliegbewegingen van de duiven worden beoordeeld door een jury."

“Steeds meer duivenhouders haken af”, zucht Kees. “Roofvogels slaan regelmatig hun slag. Daarom train ik de duiven van april tot oktober op het einde van de dag.” Graag brengt hij zijn prachtige en zeldzame hobby onder de aandacht van een groter publiek. Tip voor een leuk uitstapje met kinderen, kleinkinderen? Bel Kees voor een gratis vliegshow 06-44177964.

Geen moeilijke diagnose deze keer. “Of Kees ze misschien ziet vliegen?”, vragen we hem op de man af. “Inderdaad”, lacht Kees. “Dat kun je zo wel stellen. Toch hartstikke mooi man!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding