Regelzucht

Wij ervaren het vaak als bureaucratisch. Zij denken dat dit juist een van de noodzakelijke dingen zijn die Nederland tot zo’n geweldig land maken. ‘Echt alles is hier goed geregeld’ zeggen ze. Wat de vrouwelijke helft van het echtpaar ook erg aanspreekt, is dat zij hier dezelfde rechten heeft als haar man. Hij gaat daar heel goed in mee. Dat zij haar eigen bankpasje wilde vond hij dus ook geen enkel probleem.

Van de coördinatrice van Vluchtelingenwerk hadden ze een briefje meegekregen waarop duidelijk stond weergegeven wat de bedoeling was. Er kon niets fout gaan zou je zeggen. Samen togen ze richting Helmond, naar de ING Bank. Met de bus want ze was voor de tweede keer pijnlijk gevallen met haar fiets.

Zonder pasje of afspraak waren ze linea recta weggestuurd. Ik vond het erg vreemd en sneu. Dit echtpaar is heel voorkomend, altijd beleefd dus ik kon me niet voorstellen dat zij iets verkeerd gedaan hadden. Ik besloot meteen ING te bellen. Nadat ik eerst lange tijd dezelfde riedel af had moeten luisteren van de klantenservice, kreeg ik eindelijk de nodige excuses. Tja, in Helmond waren ze nu eenmaal erg panisch voor corona. Waarom probeerden we het niet in Nuenen?

Ik besloot ze deze keer maar met de auto te vergezellen. Er waren nog wat mensen voor ons waardoor we een klein halfuurtje hebben staan wachten. Eindelijk aan de beurt kregen we te horen dat ze voor het bijschrijven op dezelfde bankrekening toch echt naar een grotere vestiging moesten. Ik hield mijn irritatie zoveel mogelijk voor me toen we in de auto stapten en doorreden naar de ING-vestiging in het Woensels winkelcentrum. We werden heel vriendelijk te woord gestaan, daar lag het niet aan. Maar… mevrouw had echt een brief nodig van de gemeente waarin stond dat ze niet illegaal in Nederland verblijft. We toonden het verblijfsdocument met pasfoto en alles erop maar nee… er moest echt een brief zijn van de gemeente. Het echtpaar liet alles gelaten over zich heen komen maar bij mij begon er van binnen iets te gloeien. ‘Vind je nog steeds dat in Nederland alles zo goed geregeld is?’ vroeg ik ze schamper lachend.

Een week later gingen we, met een extra brief waar echt niet meer informatie in stond dan op het ID, terug naar Woensel. ‘Oh, maar die brief is overbodig, ik begrijp niet waarom mijn collega dat gezegd heeft’…