Kuikentjes

Sinds onze dochter op een boerderij woont met haar partner breiden de dieren zich daar ook uit. Siem en Lola rapen vol trots dagelijks een mandje eieren. De partner van onze dochter stelde voor er een broedmachine neer te zetten zodat de kinderen konden zien hoe de kuikentjes worden geboren. Dagelijks werd er een blik op geworpen tot het eindelijk zover was. In een paar dagen tijd hadden ze tien donzige kuikentjes in een kistje rondlopen.

Nu zijn ze ook in het bezit van een jachthond, Floris genaamd, en je snapt wel dat dit lekker voer voor hem is. Kwijlend zit Floris hele uren boven deze bak. En warempel, op een onvoorzien moment had Floris bingo. Drie kuikentjes waren de pineut. Gelukkig hadden Siem en Lola dit niet meegekregen. De kuikentjes werden groter en verhuisden naar de stal zodat ze binnen en buiten zouden kunnen lopen. Maar buiten loert weer ander gevaar. De vos. Vroeger kwam ie alleen in sprookjes voor maar tegenwoordig is elke boer er bang voor. Terwijl de kuikens 's morgens nog gevoerd waren, troffen ze 's middags een waar slagveld aan in het kippenhok. Niets had het overleefd. De haan niet, de kippen niet en alle kuikens niet. Gelukkig waren Siem en Lola op dat moment ook niet thuis en hebben ze dit beeld niet hoeven aanschouwen.

De moed werd niet opgegeven. Er werden weer nieuwe eieren in de broedmachine gelegd. Op school stelde onze dochter aan de juf voor om deze machine in de klas te zetten zodat alle kinderen de geboorte van een kuiken konden meemaken. Op school werd dit enorm gewaardeerd. Na Hemelvaart kwamen ook daar bijna tien kuikens ter wereld. Vol trots mocht Siem dit ook in alle klassen laten zien. En de kinderen mochten in groepjes met de kuikens spelen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Afgelopen week gingen de kuikens allemaal weer huiswaarts richting de boerderij. Althans bijna allemaal dan…. Of ze op de boerderij nog met nieuwe kuikens starten blijft even een vraagteken.