Afbeelding
Foto:

Buurtinitiatief ‘Regentonproject Laarbeek’ met enthousiasme afgerond

Laarbeek - In DeMooiLaarbeekKrant verscheen donderdag 16 juli 2020 het artikel 'Meer ‘waterbewust handelen middels de aanschaf van een regenton'. Met de vraag om uw animo voor dit initiatief kenbaar te maken, is dit regentonproject in de zomer van 2020 gestart. Nu stellen ze u graag op de hoogte van het verloop van dit project. Zo kan er gemeld worden dat er 21 en 22 april 2021, 23 multifunctionele regentonnen geplaatst zijn door TonTonRegenton. Op de foto ziet u zo’n regenton.

Een projectplan is hiervoor bij het waterschap Aa en Maas ingediend, om aan de eisen van de subsidieregeling te voldoen. Het doel van dit project was om de inwoners van de gemeente Laarbeek, te bewegen om zuiniger om te gaan met drinkwater en te komen tot het "Meer ‘waterbewust handelen’ middels de aanschaf van een regenton”. In het tuintje bovenop de regenton is tegelijkertijd plaats voor het aanplanten van extra ‘groen’, waarmee de biodiversiteit bevorderd kan worden.

Ten tijde van droogte, is ‘De aanschaf van een regenton’ een eerste instrument waarmee huishoudens het regenwater langer vast kunnen houden in plaats van dit zomaar in het riool te laten verdwijnen. Bestuurders van 13 milieuorganisaties zien dit graag. Met de aanschaf van een regenton worden de inwoners meer waterbewust, zij kunnen het regenwater hergebruiken en daarmee zorgen voor een duurzame en klimaatbestendige tuin voor de toekomst. Met de aanschaf van een regenton wordt ingespeeld op het verbeteren van ‘het blauw’ in de tuinen en het tuintje bovenop de regenton geeft ruimte om extra ‘groen’ aan te planten dat zorgt voor verkoeling in de tuin tijdens warme dagen. Het is nodig om ter verbetering van de biodiversiteit extra planten aan te planten die insecten en vlinders aantrekken, omdat in Nederland zo’n 75% van de insecten verdwenen is.

Tijdens het plaatsen van de regentonnen waren de 21 deelnemers erg enthousiast. De directe installatie van de regentonnen door TonTonRegenton wordt door de deelnemers als pluspunt gezien, omdat zij hierdoor de regenton meteen in gebruik kunnen nemen en aan de slag kunnen gaan met het opvangen van regenwater in de regenton. De puzzel van het aansluiten van de regenton op de regenpijp is hiermee meteen opgelost. Verder dragen de ontvangen subsidie vanuit het waterschap Aa en Maas middels de regeling ‘Klimaatbestendige Maatregelen’ en de bijdrage in de kosten van de gemeente Laarbeek, wel degelijk bij aan de aanschaf van een ‘duurzame’ regenton. Een bewoonster zei hierover dat ze in ieder geval zelf wel wat wilde doen voor het klimaat, maar zonder de subsidie was dat niet zo’n grote en efficie¨nte regenton geworden als deze. Evenzo volgden er complimenten voor de organisatie van dit regentonproject vanuit het waterschap Aa en Maas, de gemeente Laarbeek en van de deelnemers aan dit regentonproject.

Tot besluit van dit regentonproject volgt er een dankwoord aan iedereen die zijn of haar animo voor dit project “Meer ‘waterbewust handelen’ middels de aanschaf van een regenton doorgaf en de inspiratie heeft gevonden om ‘Klimaatbestendige Maatregelen’ in de tuin en leefomgeving toe te passen. Dit door deelname aan dit project via de installatie van een multifunctionele regenton, o´f door uw keuze voor een ander alternatief waarmee u nu evenzo regenwater opvangt en hergebruikt en bijdraagt aan het doel van dit project: ‘drinkwater besparen en het bevorderen van de biodiversiteit met insecten- en vlindervriendelijke planten’ voor een klimaatbestendiger Laarbeek en Brabant in 2050.