Afbeelding
Foto: Martin Prick

Basisschool De Raagten winnaar Mei-Autovrij

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Martin Prick

Beek en Donk – Welke Laarbeekse basisschool slaagt erin om in de maand mei hun kinderen en ouders zo ver te krijgen om zonder auto naar school te gaan? Het initiatief, bedacht door kinderen uit de jeugdgemeenteraad, begint in Laarbeek een traditie te worden. Inmiddels is het Laarbeekse project overgenomen door diverse Brabantse gemeenten.

Hoe ga jij naar school?
De kinderen uit groep 1/2a zitten met juffrouw Marloes te trappelen van ongeduld. In het buitenlokaal van De Raagten krijgen ze namelijk hoog bezoek. Even is er lichte teleurstelling als de burgemeester zijn ambtsketen niet om heeft, maar hij belooft dat hij snel een keertje terugkomt om die aan de kleuters te tonen. Na het uitdelen van diverse ‘boxen’ (met de vuist tegen elkaar) en het in ontvangst nemen van verschillende tekeningen, kan burgemeester Frank van der Meijden doen waarvoor hij gekomen is: prijzen uitdelen voor de school waar de meeste kinderen zonder auto naar school kwamen. Middels een fotowedstrijd konden Laarbeekse kinderen de jeugdgemeenteraad op de hoogte brengen hoe ze naar school gingen. Dat was divers en soms heel origineel. Te voet of op de fiets, maar soms waren kinderen verkleed of gingen ze met step, skatebord of op skeelers. Er was zelfs iemand die met de skelter naar school ging. Allemaal goed, want zo blijven gevaarlijke auto’s weg van school en ben je als kind (en ouder) lekker in beweging. Uiteindelijk mocht Rosa, jeugdgemeenteraadslid namens De Raagten, prijzen uitdelen aan Julia en Femke uit groep 1/2a die samen op de fiets naar school kwamen en dit op een mooie foto vast lieten leggen.

Statistiek talent uit groep 8
Niet alleen de kleuters kregen de aandacht die ze verdienden, maar ook de leerlingen uit groep 8 pakten Mei-Autovrij professioneel aan. “Een groep kinderen uit groep 8 ging elke morgen de klassen rond om te vragen wie er met de auto was”, vertelt achtste-groeper Jan. “Dat hebben we na de eerste keer een beetje aan moeten passen. We merkten dat kinderen het erg vonden als ze als enige met de auto kwamen, dus hebben we het positiever gemaakt. We turfden daarna wie er met een ander vervoermiddel dan de auto gekomen was.” Jan’s klasgenoot Joey legt op een eenvoudige manier aan de kleuters uit wat een grafiek is. “We zetten blokjes op elkaar en keken waar de meeste blokjes waren.” Aan DeMooiLaarbeekKrant vertelt hij hoe juffrouw Laura de resultaten op het bord noteerde en zijzelf achterin hun schrift. Uiteindelijk zagen ze het gebruik van auto’s afnemen. “Alleen bij regen…”, lachen de jongens, “…dan zie je wel weer een stijging.”

Afbeelding