Rust?

Sinds maanden is er rust in huis. ‘De scholen zijn weer begonnen’ zeggen banners aan het begin van het schooljaar. Nu, halverwege mei 2021, is de slogan ook van toepassing voor het voortgezet onderwijs. Manlief gaat weer een dag per week naar het werk. Poetsen ging afgelopen maanden met de Franse slag. Ik beken; poetsen vind ik vreselijk. Het gaat meestal gepaard met menig krachtterm. Aangezien de halve wereld afgelopen periode een beetje kon meekijken en -luisteren in mijn huishouden had ik weinig zin om al vloekend en tierend mijn zooi, maar vooral die van anderen op te ruimen.

Voortvarend startte ik. Al snel liep de temperatuur in huize Van Lieshout hoger op dan de stralende warme lentedag buiten. Het ‘gevecht’ met mijn stofzuiger is een drama in meerdere bedrijven. Nadat de vorige crashte zocht manlief een nieuw zakloos exemplaar met maar liefst vier voeten, voor elke vloersoort een. Manlief kent me, dus labelde hij ze zodat ik niet tegelvloeren met tapijtborstels reinig. In mijn georganiseerde huishouden liggen die voeten altijd keurig op dezelfde plek. Denk je? Het is net als zoeken naar paaseieren, die laatste krijg je nooit gevonden. Deze hobbel werd, zeker niet rustig, genomen. Terwijl ik het tapijt zuig, krijg ik om de meter een bemoedigende statische stroomstoot die ik ‘vriendelijk’ beantwoord. Eenmaal beneden zuigt het kreng niet meer. Vol!

Voorzichtig haal ik de stofbak eraf. Zoals hij eraf gaat zo moet hij erop, voor sommige mensen heel logisch. Maar terwijl ik de bak leegschud, vallen er twee filters in mijn megacontainer die natuurlijk bijna leeg is. Grommend duik ik de container in. Schoon ben ik toch niet meer, want een windvlaag bedekte mijn bezwete rode hoofd en lijf met een laagje stof. Niezend, grommend en proestend zet ik de stofzuiger in elkaar. Triomf, het gaat goed. Bij het aanzetten komt er geen stof achteruit, wat me eerder wel eens overkwam. De martelgang komt tot een einde met dweilen, wat ik wel leuk vind. De mop raakt amper het water of ik hoor: 'Mam, ik ben thuis.' Bij manliefs thuiskomst sta ik trots in een glimmend huis. 'Ruik je het?', zeg ik doelend op het citroenfrisse sanitair en tegels. 'Lekker gekookt schatje!' Volgende week weer een nieuwe poging, lekker poetsen in alle rust.