PvdA tevreden over Ondernemersfonds

PvdA tevreden over Ondernemersfonds

Bijna vijf jaar geleden is in Laarbeek het Ondernemersfonds opgericht. Dit gebeurde op initiatief van de Laarbeekse ondernemers. De gemeente Laarbeek zag de meerwaarde van dit plan en ondersteunt dit dan ook financieel. Nu is de vraag aan de orde of het Ondernemersfonds voortgezet moet worden.

Het initiatief van de ondernemers kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Bijvoorbeeld een winkeliersvereniging wil wat organiseren. Dit kost geld en omdat het ondernemers zijn willen ze niet telkens bij de gemeente hun hand ophouden. Het probleem was dat niet alle ondernemers meebetaalden aan het evenement wat georganiseerd werd. Terwijl ze er wel de voordelen van hadden. Het Ondernemersfonds is opgericht om deze freeriders tegen te gaan. Er is bepaald dat van elke onderneming contributie geïnd wordt via de onroerendezaakbelasting, te weten 30 euro per 100.000 euro WOZ-waarde. De PvdA vindt het goed dat er op deze manier solidariteit onder ondernemers is.

Bij de oprichting van het Ondernemersfonds is afgesproken om na vijf jaar het fonds te evalueren. Deze evaluatie is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau om de objectiviteit te waarborgen. Er is een enquête gehouden onder alle ondernemers die meebetalen aan het Ondernemersfonds via de ozb-belasting en onder de inwoners van Laarbeek. Hieruit blijkt dat het merendeel van de ondernemers het fonds wel ziet zitten en dat er ook onder de inwoners draagvlak is. In tegenstelling tot PNL is de PvdA wel tevreden over het Ondernemersfonds. De evaluatie laat duidelijk zien dat het van toegevoegde waarde is dat ondernemers gezamenlijk activiteiten organiseren in Laarbeek.

Het voortzetten van het Ondernemersfonds is een van de belangrijke bespreekstukken in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 juni. Ter voorbereiding op die raadsvergadering houdt de PvdA Laarbeek op maandag 21 juni om 19:30 uur een achterbanoverleg via Teams. Wil je met ons meepraten, stuur dan een e-mail naar hans.strijbosch@laarbeek.nl en we sturen een link om te kunnen deelnemen.

PvdA Laarbeek
Hans Strijbosch
laarbeek.pvda.nl