De Veteranenvlag voor het gemeentehuis.
De Veteranenvlag voor het gemeentehuis.

Vlaggen voor de Nederlandse veteranen

Algemeen

Laarbeek - Afgelopen zaterdag was het de laatste zaterdag van juni, traditioneel de dag van de Nederlandse Veteranendag. Normaal met een grote manifestatie in Den Haag maar vanwege corona, net als in 2020 ook dit jaar met een zeer beperkt programma.

De Nederlandse Veteranendag is een dag waarop de Nederlandse bevolking zijn waardering en erkenning kan laten blijken voor alle Nederlandse Veteranen die waar ook ter wereld zijn ingezet voor vrede en veiligheid. Het is, mocht u dat denken, geen herdenkingsdag maar een feestdag waarbij onder normale omstandigheden Den Haag volstroomt met bijna 100.000 toeschouwers, die komen om het indrukwekkende defilé van de duizenden veteranen te begeleiden met applaus.

Dit jaar dus geen normale Veteranendag, geen opening in de Ridderzaal, geen medaille uitreikingen, geen flypast, geen defilé en geen Veteranenprogramma op het Malieveld. In Den Haag is er op kleinere schaal een beperkt programma, u heeft dat zaterdagmiddag op tv kunnen zien.

Toch gaat de Nederlandse Veteranendag niet zomaar voorbij. Er is door een groepje veteranen een speciale Veteranenvlag ontwikkeld en die is door het Veteranen Platform (de Landelijke organisatie voor Veteranen Verenigingen) met medewerking van Defensie aangeboden aan alle Nederlandse Gemeenten en de Veteranen Verenigingen.

Waardering
In het midden van de vlag staat het ‘Draaginsigne Veteranen’, een gouden letter V. Het insigne staat symbool voor de waardering voor het risicovolle werk dat veteranen in het verleden als militair in naam van de samenleving hebben verricht. De V-vorm staat voor de begrippen veteraan, vrede en veiligheid. In de vlag zijn alle krijgsmachtonderdelen zijn terug te vinden: de lichtblauwe, donkerblauwe en groene kleur staan symbool voor alle veteranen die zich hebben ingezet. Ter land, ter zee, en in de lucht (de landmacht, marine, marechaussee en de luchtmacht).

De kleuren hebben een dubbele betekenis. Het rood is zowel onderdeel van de Nederlandse vlag, maar ook een uiting van respect, eer voor alle gesneuvelde militairen en andere oorlogsslachtoffers. Ook de kleur wit is onderdeel van de Nederlandse vlag, maar staat daarnaast symbool voor de vrede waarvoor is gestreden. De kleur lichtblauw representeert VN-uitzendingen zoals in Libanon en Mali. Het aanwezige groen staat symbool voor de andere militaire inzet zoals de Tweede Wereldoorlog, Bosnië en Afghanistan, waarmee alle missies worden bestreken.

Ook in Laarbeek
Afgelopen zaterdag was deze Veteranenvlag naast de Nederlandse en Laarbeekse vlag voor de eerste keer te zien voor het gemeentehuis van Laarbeek. Ook is er door de gemeente een bos Witte Anjers geplaatst bij het Veteranen-monument in de hal van het gemeentehuis. Daarnaast dragen steeds meer burgers op Veteranendag de Witte Anjer als symbool voor erkenning en waardering voor de 111.000 Nederlandse Veteranen.

Ook Laarbeek heeft een flink aantal jonge en oudere veteranen die deels al lid zijn van de Vereniging De Laarbeekse Veteranen. Bent u ook veteraan en wilt u meer informatie over de vereniging mail naar veteranenlaarbeek@gmail.com of bezoek de facebook- of webpagina.