Frans en Annemie de Haas-Van Dijk
Frans en Annemie de Haas-Van Dijk

Frans en Annemie de Haas-Van Dijk 50 jaar getrouwd

Algemeen

Beek en Donk - Op 2 juli 1971 trouwden in Gemert Frans de Haas en Annemie van Dijk in de Gerarduskerk. Oorspronkelijk komt Frans uit Eindhoven, uit Woensel. De boerderij die daar stond moest wijken voor woningen en het gezin werd steeds weer gedwongen op andere plaatsen verder van de kern van Eindhoven een bedrijf te starten. Annemie van Dijk was thuis aan de Rooije-Hoefsedijk in Gemert. Zoals bij zovelen was de ontmoeting tussen de twee een toevalstreffer. 

Normaal ging Annemie in Gemert uit, maar op een goede dag, het was Allerheiligen en dus hartstikke koud, toch maar een keer naar De Koppelen in Beek en Donk. Omdat er in die dagen ook problemen waren met het openbaar vervoer was Annemie te laat thuis. Dit werd afgestraft met huisarrest. Maar die avond was er wel iets gebeurd, want ook Frans was op ‘jacht’, hij wilde per sé een echt boerinneke, zijn droom was boer worden! Het paar heeft toen een boerderij kunnen pachten en later kopen aan de Auwerstraat in Beek en Donk Ze kregen drie zonen en inmiddels hebben ze naast twee schoondochters, vijf kleinkinderen.

Koster
Annemie heeft altijd veel hart gehad voor de boeren en boerinnen en is actief geweest bij diverse verenigingen, die erop gericht waren het boerenleven op te fleuren. Zo stond ze bijvoorbeeld aan de wieg van de KPJ in Gemert. Maar ook nu vindt ze het heel belangrijk er voor de mensen te zijn. Daarvoor kreeg ze vorig jaar een koninklijke onderscheiding waar ze erg mee in haar nopjes is. “Mijn zoon had het geregeld en ik wist nergens van!”, legt Annemie uit. Naast haar werk in de buurt is Annemie al lang werkzaam als koster in de kerken. Eerst op Donk, later in Beek deed ze het werk van koster en vervuilde diverse rollen binnen het parochie-gebeuren.

Carnaval
Frans heeft altijd veel thuis en later op zijn eigen boerderij gewerkt met dieren. Of het nu varkens koeien of kalveren waren, er was altijd veel werk te doen. Op het moment hebben ze zich gespecialiseerd in rosé vlees. De vleeskalveren die ze hebben, worden niet alleen gevoerd met melk. “Dan krijg je wit vlees. Als je na de start, waarbij je melk geeft, al snel gaat bijvoeren met gehakseld voer, wordt het vlees rosé en dat willen de mensen hebben”. Hij was lang voorzitter van ponyclub ‘De Pikeurs’ en actief in de buurt. Vooral de jaarlijkse carnavalswagen met buurtvereniging De Zwaan was een activiteit die een grote plaats innam in Frans’ leven.

Gezellig
Eén van de zaken die het paar later graag heeft gedaan is het maken van een korte jaarlijkse reis. Dat reizen bracht hen in heel Europa, van Hongarije en Roemenië tot Portugal en Schotland. De reisorganisator zorgde er altijd voor, dat een paar aspecten van het boerenleven onderdeel uitmaakten van het programma. “Zo hebben we in Schotland mee geholpen met schapen scheren’, legt Annemie uit. ”En bezochten we daar een whiskystokerij”, vult Frans lachend aan. Ze willen vooral veel tijd aan elkaar gaan besteden. De hevige aanval van corona vorig jaar heeft het paar doen beseffen, dat je van het leven moet genieten. Een groot feest kan niet, maar gezellig eten met een select groepje staat op het programma.

DeMooiLaarbeekKrant feliciteert Frans en Annemie met hun 50-jarig huwelijk.

Afbeelding