Afbeelding
Foto: Marcel_vd_Kerkhof_(B&D

Oranje

Mari Verbakel heeft nooit gevoetbald en heeft een bloedhekel aan sporten. Toch wordt hij bij ieder EK of WK gek van Oranje, niet gewoon gek, maar knettergek! Leeftijd 58 jaar, servicemonteur van badkamermeubelen, getrouwd met Annerie, woont langs de Provinciale weg, op het Ginderdoor in Mariahout. Je ziet van verre wel waar…

Mari ontvangt DeMooiLaarbeekKrant in de serre. Alles straalt hier oranje uit: oranje wimpels, oranje vlaggen, oranje sjaals, oranje asbak, oranje fauteuil. Op tafel een ouderwetse draaischijftelefoon in de kleur ..oranje. “Rechtstreekse verbinding met Frank de Boer”, grapt Mari. “Hij luistert naar me …!” Bij de koffie serveert Mari koeken met het opschrift EK 2021 in de kleur oranje…

“Heb je ook iets met het Huis van Oranje?”, wil DeMooiLaarbeekKrant weten. Mari kijkt bij deze vraag of hij water ziet branden. “Ik ben daar niet op tegen”, zegt hij diplomatiek, als ze maar weten wanneer ze wel en wanneer ze niet op vakantie mogen.”

Kriebels
“Tussen 1988 en 2010 bezocht ik alle thuiswedstrijden van het Nederlands Elftal”, gaat Mari verder. "Daar bracht ik elke keer vlaggetjes en reclamemateriaal van mee. In 2000 kreeg ik voor het eerst kriebels om die ook te gaan gebruiken. Daarna werden de versieringen in de voortuin alleen maar groter. Uitgezaagde afbeeldingen van twee complete elftallen in de voortuin. De tegenstander van de volgende wedstrijd telkens geschilderd in de juiste kleuren…”

“Ik kreeg en krijg steeds leuke reacties”, zo gaat Mari verder. “En ook mijn vrouw vindt het leuk! Sommige mensen bouwen met carnaval een wagen. Daar is natuurlijk ook niks mis mee. Maar je kunt er maar een paar dagen van genieten. Een EK of WK duurt toch al gauw vier weken. Ik laat alles staan tot het EK voorbij is. Ook als Oranje wordt uitgeschakeld.”

De wedstrijd
Dit interview vindt plaats daags vóór de wedstrijd tegen Tsjechië. Mari lijkt tamelijk zelfverzekerd. Hij voorspelt een overwinning voor Nederland. “Gewoon 3-1, of zo”, lacht hij. Een favoriete speler heeft Mari niet. De bondscoach doet het volgens hem wel goed. “Frank kan rustig op de bank blijven zitten. Hij weet dat hij me altijd kan bellen”, lacht Mari. "Laatst vroeg hij me nog wat ik van Davy Klaassen van Ajax vond. Die mikt er toch ook altijd wel een paar in…”

Mari kijkt naar de wedstrijd met zijn kaartvrienden. “De vrouwen zijn ook welkom”, glimlacht hij. “Tenminste als ze er niet steeds tussendoor zitten te kwebbelen. We zetten wat geld in, in een pouleke. De winnaar moet de barbecue betalen. We vormen een fanatiek stelletje. Een juichcape is niet nodig. Onze reacties zijn heftig, maar altijd tussen de lijntjes. Er wordt alleen binnensmonds gevloekt, er gaat niks kapot. Schuttingtaal wordt niet gebezigd. “En mocht, Oranje er morgen uit vliegen? Met de nadruk op mocht?”, zo wil DeMooiLaarbeekKrant weten. “Wat dan?” “Dan feesten we gewoon verder”, lacht Mari.

Diagnose
Mari heeft tijdelijk last van het EK21-virus. Volgend jaar zal dat de WK22-variant zijn. Beide virussen veroorzaken ernstige kleurenblindheid. Patiënten herkennen alleen de kleur oranje. Gek? Een beetje, valt wel mee! Leuk? Jazeker! DeMooiLaarbeekKrant wenst Mari veel beterschap!