Stichting Middengebied pleit voor een reclamevrij buitengebied

Vrijwel alle reclame beïnvloedt onze geest, meestal wakkert ze onze consumptiebehoefte aan, of richt ze onze aandacht ergens op.Het voortdurend herhalen van eenzelfde reclame werkt zelfs indoctrinerend en blokkeert in ons brein de wil tot vergelijking. Dat dit bij ons allen en vooral bij jongeren grote invloed uitoefent op onze behoeftewereld, is bekend.

Vaak geeft ze ons het gevoel dat we een gelukkiger mens worden als we de reclameboodschap volgen. Onze omgeving bepaalt voor een deel ons wereldbeeld en is belangrijk voor ons welbevinden. Ze bepaalt zelfs mede ons identiteitsbeeld, ook al zijn we ons daar doorgaans niet van bewust. Je thuis voelen in je omgeving, draagt in hoge mate bij aan je levensgeluk. Wanneer voelen we ons thuis in onze omgeving? Wat vinden we prettig en wat ervaren we als storend? Een bekend gegeven hierbij is, dat we in het algemeen vrijwel allemaal, die elementen die het evenwicht in onze omgeving aantasten, of die te sterk de aandacht vragen, als storend ervaren.

Buiten de bebouwde kom is reclame, juist omdat ze die eigenschappen heeft, vrijwel altijd storend. In grote delen van ons land staat het buitengebied zwaar onder druk. We zijn het op een na dichtst bevolkte land ter wereld en de toename van de bevolking houdt niet op. Mede hierdoor moet steeds meer buitengebied worden opgeofferd ten behoeve van bewoning, daar valt vaak niet aan te ontkomen. Het nog resterende landschap opofferen aan reclame is afkeurenswaardig en verwerpelijk. In Laarbeek hebben enkele bedrijven zich in het buitengebied, buiten de bebouwde kom mogen vestigen.

Wij vragen hun om zorgvuldig om te gaan met hun directe omgeving en af te zien van dominerende reclameborden, grote gevelreclame en van een, het straatbeeld overheersend, vlagvertoon. Wij zijn ervan overtuigd dat zij in staat zijn om een andere weg in te slaan en om een originele reclamevorm te bedenken die geen afbreuk meer doet aan de landschappelijke waarde van hun omgeving

Kopers trek je immers niet door een overdadige reclame, maar door een goed product. Om producten en diensten aan te prijzen is reclame maken voor veel bedrijven vaak noodzakelijk. Dat valt niet te ontkennen en moet kunnen. In de bebouwde kom kan reclame - zeker als dat op een smaakvolle manier gebeurt - het straatbeeld opfleuren en de gezelligheid vergroten. Hier kan ze zinvol zijn, zeker als ze betrekking heeft op de activiteiten in de directe omgeving.

Pas echter op met reclame in een authentieke stads- of dorpskern, die vormt namelijk een wezenlijk deel van ons cultureel erfgoed en dient derhalve als zodanig beschermd te worden. Ze verliest haar uitstraling en aantrekkelijkheid bij een teveel of niet passende reclame.

Stichting Middengebied zet zich al jaren in om, niet alleen de natuur, de leefbaarheid en het landschap maar ook ons cultureel erfgoed te beschermen en te verbeteren. Niet passende nieuwbouw kan aan de erfgoedwaarde van een kern onherstelbare schade toebrengen. Dit speelt op het ogenblik bij de herinrichting van het Heuvelplein in Lieshout. Er liggen twee plannen op tafel, Plan A met een supermarkt en plan B, dat de erfgoedwaarde in stand zal houden en zelfs kan verbeteren. Het moge duidelijk zijn dat Stichting Middengebied nadrukkelijk kiest voor plan B.

Jean Daniels
Stichting Middengebied