Afbeelding
Foto:

Wonen in Laarbeek

Wonen in Laarbeek

Het is lastig. Dat bleek wel tijdens de themavond over 'wonen in Laarbeek' van de gemeenteraad. Als De Werkgroep weten we echter heel goed wat we willen: voldoende woningen voor jongeren, voor ouderen én sociale woningbouw. We hebben onze ambities de laatste tijd niet onder stoelen of banken gestoken. Zo hebben we samen met ABL en PvdA twee moties ingediend over de verplichting tot zelfbewoning én het bij nieuwbouw voorrang geven aan inwoners van Laarbeek. Bij de bespreking van die moties in de gemeenteraad hadden we echter afgesproken eerst de informatie van deze themavond tot ons te nemen.

We hebben de wethouder en ambtenaren deze avond kritisch bevraagd. Het blijkt dat WoCom vaak onterecht het verwijt krijgt onvoldoende toe te wijzen aan inwoners van Laarbeek. In werkelijkheid is het de landelijke regelgeving die het belemmert om inwoners van Laarbeek voorrang te geven. De woningwet houdt dat tegen. Je mag anderen niet uitsluiten. De cijfers tonen ook heel duidelijk dat in de praktijk inwoners van Laarbeek vaak genoeg door WoCom aangewezen worden als nieuwe bewoners. Ondanks dat dat in de eigen kennissenkring misschien net wat anders ervaren wordt.

Bouwgrond wordt steeds schaarser. Als De Werkgroep willen we bouwen naar behoefte. Dus met oog voor de wensen van jongeren én ouderen. Er moet gebouwd worden voor starters. Doorstroomwoningen kunnen de huizenmarkt in beweging krijgen. Daarnaast vinden we dat het bouwen van meer Tiny Houses kan helpen. Er worden bovendien goede stappen gezet door de nieuwe afspraken over woningsplitsing en de transformatie van bedrijven en andere gebouwen naar woningen. Het bericht dat Laarbeek daarmee 300 nieuwe woningen mag realiseren is dan ook zeer welkom. We zullen er op toezien dat we grip houden op de woningmarkt in Laarbeek. De regelgeving is lastig, maar het blijft naar onze mening de moeite waard om te onderzoeken wat er wél mogelijk is.

Fractie De WerkGroep
Rick van Bree, Jos Gruijters, René van Heugten, Nicole Otten