Afbeelding
Foto: Marcel_vd_Kerkhof_(B&D

Skateramp in Beek en Donk feestelijk geopend

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Eindelijk was het dan zover. Na maanden van bedenken, tekenen en schilderen is de skateramp aan de Burgemeester van de Weijdenlaan in Beek en Donk eindelijk af. Onder leiding van burgemeester Frank van der Meijden, wethouder Monika Slaets, de jeugdgemeenteraad én kunstenares Els Coenen werd de ramp al steppend geopend!

Beek en Donk - Het was aan de burgemeester de eer om iedereen toe te spreken tijdens deze opening van de skateramp. "Els Coenen is de founding father van het idee", vertelt hij vol enthousiasme. "In samenwerking met de jeugdgemeenteraad is het idee uitgewerkt, met een geweldig eindresultaat."

Het idee
Het was kunstenares Els Coenen die met het idee voor de beschildering kwam. "Ik kom zelf regelmatig in de muziektuin (Groene Long) en telkens als ik langs de skateramp kwam dacht ik: wat is het ook een groot, grijs lelijk ding." Ze besloot een maquette te maken en contact te zoeken met de wethouder van kunst en cultuur. "Ze was meteen heel enthousiast." Wethouder Slaets raadde haar aan om de jeugdgemeenteraad erbij te betrekken, aangezien kunst één van de onderwerpen is die ze graag wilden aanpakken. Het bleek een ideale combinatie.

Het was voor Els haar eerste grote project. "Ik moet eerlijk toegeven dat ik mij wel verkeken heb op het aantal vierkante meters van de ramp. Ik dacht dat hebben we er zo op staan, maar het duurde wel langer dan verwacht." Één kant van de ramp is 3,60 meter breed en 1,50 hoog. "Sommige dagen schilderden we samen met de jeugdgemeenteraad en hadden we na drie uurtjes pas de helft af. Toen begon ik te beseffen hoeveel tijd erin zit." De leden van de jeugdgemeenteraad maakten de tekeningen op A4-formaat, waarvan Els de ontwerpen op A3-formaat ging samenstellen om één compleet geheel van te maken. De uitlijning werd vervolgens door Els gedaan en de jeugdgemeenteraad mocht het inkleuren.

Sociale ontmoetingsplaats

Al tijdens het beschilderen van de skateramp merkte Els op dat het een soort sociale ontmoetingsplaats werd. De skaters keken eerst vreemd op, maar na verloop van tijd bouwden ze een band op. "Ze vertelden over school, over het schilderen, lieten nieuwe trucs zien. Maar ook de mensen die even een praatje kwamen maken en kijken wat we aan het doen waren. Een kopje koffie, een praatje. Sociale contacten zijn belangrijk."

De kinderen die er vanuit de jeugdgemeenteraad aan hebben meegeholpen zijn: Myrte Endevoets, Liana Galajeva, Avy de Jong, Yao Dekkers, Saar Raaijmakers, Robin van Kessel, Fleur van de Goor, Timo Vereijken, Parima Alizada, Imke Toonen, Desley van Schijndel, Kick Aikema, Ella Sponselee, Nout van Overbeek, Max van Pelt, Matthijs van Velthooven, Bart de Groot en Elise van Lieshout.