Gratis testen voor je reis bij GGD Brabant-Zuidoost

Laarbeek - Van 1 juli tot en met 31 augustus kun je bij GGD Brabant-Zuidoost zeven dagen per week een afspraak maken voor een gratis PCR-test voor je reis. Zodat je een digitaal coronabewijs kunt aanmaken in de CoronaCheck-app. Op de XL-testlocatie in Eindhoven is dagelijks een vast aantal testen beschikbaar voor reizigers naar het buitenland. Op = op, daarna kun je uitwijken naar andere aanbieders van gratis testen via www.testenvoorjereis.nl.

Miranda Stellink, programmamanager Covid-19 van GGD Brabant Zuidoost legt uit hoe je een afspraak kunt maken voor een gratis PCR-test voor je reis: "Een afspraak maken kan al vanaf 14 dagen van tevoren, maar alleen via het landelijke afsprakennummer 0800-5005. Dit nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Voor een testafspraak bij de GGD heb je altijd een DigiD nodig, ook voor kinderen. In onze regio kunnen vakantiegangers zich 7 dagen per week op afspraak laten testen op de XL-testlocatie op de parkeerplaats Antoon Coolenlaan 5 in Eindhoven." Heb je geen DigiD of is er geen plek meer bij de GGD? Dan kun je via www.testenvoorjereis.nl eenvoudig een afspraak maken voor een gratis test bij een van de andere aanbieders in de regio. 

Miranda geeft vakantiegangers een aantal tips mee: "Een goede voorbereiding van je vakantie is dit jaar belangrijker dan ooit. Wat de regels zijn en hoeveel uur vóór aankomst in het buitenland je een test moet doen, is per land verschillend en kan ook nog eens snel veranderen. Lees je daarom goed in op www.wijsopreis.nl. Controleer op deze website ook goed of een test voor kinderen verplicht is en vanaf welke leeftijd dat geldt. In sommige landen is dat al vanaf zes jaar. Als kinderen getest moeten worden, hebben ook zij een DigiD nodig bij de GGD. Ik raad ouders aan dit nu al te regelen, zo’n aanvraag kan drie tot vijf werkdagen duren."

Coronabewijs aanmaken met negatieve testuitslag
Bij een negatief testresultaat heb je binnen 30 uur na de test het digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app. Miranda legt uit hoe dit werkt: "Van ons krijg je binnen 26 uur de uitslag van je test. Vervolgens kun je jouw negatieve testuitslag uploaden in CoronaCheck om het coronabewijs aan te maken. Het duurt daarna nog maximaal vier uur voor je coronabewijs beschikbaar is. AIs je testuitslag onverhoopt positief, dan krijg je geen coronabewijs en mag je helaas niet naar het buitenland reizen, je wordt door de GGD gebeld voor een bron- en contactonderzoek."

Ook testen bij thuiskomst
De overheid roept als voorzorgmaatregel vakantiegangers op om zich bij thuiskomst te testen met een zelftest, ook als zij volledig gevaccineerd zijn. Hiervoor worden binnenkort gratis zelftesten uitgedeeld door de overheid. Vakantiegangers die met corona-gerelateerde klachten terugkomen van hun reis laten zich uiteraard altijd bij de GGD testen. Jongeren kunnen zich na hun vakantie nu ook zonder klachten laten testen bij de GGD.