Oranje, vooral voetbal, boven

Ik schrijf dit verhaaltje net nadat wij de achtste finale met voetballen tegen Tsjechië verloren hebben.

Wat zijn wij Nederlanders toch een heerlijk apart volkje en eigenlijk ook raar. Het lijkt dat er alleen maar voetbal bestaat om echt in het Oranje uit zijn bol te gaan. Voor geen enkele sport verschijnen de oranje artikelen, de versierde huizen met oranjevlaggetjes alleen voor het voetbal. Zelfs voor het vrouwenvoetbal lopen we als Nederland niet echt warm, hoe goed we het ook doen.

Ik ga toch enkele voorbeelden geven. Wij als één van de kleinste landjes ter wereld zijn op sport gebied best wel lekker bezig. Onze Max in de formule 1… Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Robert Gesink, Wilco Kelderman en vooral Mathieu van der Poel bij het wielrennen…

De Nederlandse hockeyheren en vooral de hockey dames… Bij de atletiek diverse dames en heren en zo kan ik in heel veel sporten nog wel enkele pagina’s doorgaan.

Waarom lopen we dan toch eigenlijk alleen maar warm voor het voetbal, eigenlijk de saaiste sport van alles. Je ziet per 90 minuten vaak maar enkele doelpunten, enkele acties en dat is het; terwijl het bij andere sporten veel flitsender en energieker is. Zelfs darten is vaak leuker en flitsender om te zien.

In mijn optiek heeft dit alles te maken met de traditie en het populisme dat het voetbal heeft en daardoor gaat hier ook het meeste geld in om. Laten we nu eerlijk zijn er is toch geen één speler 100 miljoen euro waard en een salaris van 50.000 euro per week waar gaat het over...

Ik schrijf eigenlijk voor de doelgroep senioren maar doe toch in mijn rubriek een pleidooi om eens wat vaker af te stemmen op andere sporten dan voetbal om te proberen dat wat onpopulairder te maken. Als wij minder gaan kijken en meer naar andere sporten krijgen we andere accenten en ideeën. Mogelijk zien we dan ook een keer wat oranje vlaggetjes of producten verschijnen bij een wereldtitel of een goede prestatie bij andere sporten. Want we kunnen echt veel dingen beter dan voetballen.