Een voorbeeld van hoe het anders kan, volgens Erik van Haperen.
Een voorbeeld van hoe het anders kan, volgens Erik van Haperen. Foto:

Van andere gemeentes kun je leren

Van andere gemeentes kun je leren

De gemeentebegroting sluit 2020 af met een overschot van 943.000 euro, zo lazen we onlangs in de MooiLaarbeekKrant. Uiteraard is er een hele wensenlijst om hiermee belangrijke zaken op te pakken. Van onderhoud tot en met duurzame milieubewuste investeringen.

Zelf kwam ik tijdens onze vakantie in Overijssel nog een leuk idee tegen op de markt in Steenwijk. Een volledig autovrij plein, met winkels en horeca waarbij we vanuit ons terras uitkeken op sprankelende ‘bedriegertjes’. Een waterpartij met onverwacht omhoog dansende waterstralen. Leuk voor kinderen om bij mooi weer doorheen te lopen en gezellig voor de papa’s, mama’s, terrasgangers en winkelend publiek om naar te kijken. Ik linkte dit prachtige tafereel direct aan de open plek voor de Rabobank op het Piet van Thielplein in Beek en Donk. Wat zou het prachtig zijn daar ook een dergelijk waterfestijn te creëren. 

Vaak hoor je als tegenargument dat er geen parkeerplaatsen ingeleverd mogen worden op het plein. In dit geval hoeft dat ook niet, het pleingedeelte bij de Rabobank omvat nu ook geen parkeerplaatsen. Wel geef je de huidige stenen massa meer aanvullende allure en kleed je de omgeving van winkels en horeca aan met een oogstrelende prachtig levendige fontein. Het voordeel hiervan is ook nog eens dat je de waterstralen uit kunt zetten voor de markt of kermis, waardoor je meer flexibele ruimte hebt. Als het nodig is kun je zelfs tijdelijk het aantal parkeerplaatsen uitbreiden. Of je dat moet willen is natuurlijk de vraag, want uiteindelijk is het doel van een dergelijke fontein de aantrekkingskracht en beleving van het Piet van Thielplein te vergroten op momenten dat er ook publiek aanwezig is. 

In veel gemeentes zie je dergelijke waterpartijen zoals in Venray, waar ik die onlangs tegen ben gekomen tegenover de schouwburg en winkels met horeca. Ook daar zijn de ‘bedriegertjes’ gecreëerd vanwege hun esthetische en flexibele functie. Goed voorbeeld doet volgen, zou hier kunnen gelden. Van andere gemeenten kun je leren. Misschien kan het Ondernemersfonds van Laarbeek hier ook nog wat in bijdragen. Dan hoeft het niet volledig van die ruim negen ton af en blijft er ook geld voor wat anders over. Mariahout heeft zijn Oranjeplein onlangs zien opknappen. Over de Heuvel in Lieshout wordt nog steeds goed nagedacht hoe die te herinrichten. Het kerkplein in Aarle-Rixtel gaat ook deels op de schop. En het Heuvelplein in Beek en Donk is tot beleefplein uitgeroepen met een inmiddels intieme look. Het Piet van Thielplein mag met zijn bedrijvigheid aan vele winkels ook wel een facelift gebruiken. Dan zijn het niet alleen de auto’s die het plein vullen. Een sprankelende fontein past ook nog eens mooi binnen het thema 'Laarbeek, Waterpoort van de De Peel'.

Erik van Haperen