Peter van den Broek
Peter van den Broek Foto:

Zomerstop bij Het Perfecte Plaatje Laarbeek; hoe vergaat het de acht overgebleven kandidaten?

"De wedstrijd maakt veel meer los dan ik vooraf dacht"

Tekst: Mark Barten
Foto's: Joost Duppen/Liesbeth van Boxtel

Het Perfecte Plaatje Laarbeek is inmiddels ruim drie maanden onderweg. Twintig kandidaten mochten na loting deelnemen aan deze fotowedstrijd van DeMooiLaarbeekKrant, waarbij de Laarbeekse beroepsfotografen Joost Duppen en Liesbeth van Boxtel fungeren als juryleden.

Laarbeek - Duizenden foto's zijn er inmiddels gemaakt. Circa tweehonderd daarvan werden beoordeeld door de jury, die iedere ronde opnieuw aangeven dat het steeds moeilijker wordt om te beoordelen. Het niveau stijgt. Acht kandidaten gaan door na de zomerstop en maken zich langzaam op voor de finale, die begin oktober gepland staat. Tijd om de balans op te maken. Waar fotograferen ze mee, wat is hun gemiddelde genomen over alle opdrachten en hoe vergaat het hen tot op heden? 

Debbie Kweens (39, Beek en Donk)
Fotografeert met: Canon 6D Mark II
Objectieven: 50mm, 100mm, 24-105mm
Gemiddelde: 7,76
Beste score: 8,98 (3. Water)

Waar de wedstrijd startte met tien dames en tien heren, is er inmiddels van negen dames afscheid genomen. Debbie is de laatst overgebleven vrouw deze wedstrijd. In ronde zes, de laatste ronde voor de zomerstop, wist ze te winnen. Het stukje onzekerheid wil ze vanaf nu dan ook loslaten. Dat kan ze ook zeker doen. Iedere ronde heeft ze een goede prestatie neergezet, waardoor ze meestal ergens bovenaan is geëindigd.

"Ik had niet verwacht het tot deze ronde te halen. Ik ben zeker tevreden", vertelt Debbie. "Mijn doel voor de laatste rondes is vooral om meer te genieten van wat er komt en minder stressen!"

'Dit had ik zonder HPPL nooit gefotografeerd'
"Het fotograferen op zich is superleuk maar natuurlijk sprongen er wel een paar opdrachten uit. Opdracht 'Water' was één van mijn favorieten omdat ik dit heel graag eens wilde doen en ik heel erg tevreden was met het uiteindelijke resultaat. Maar ook 'Macro/Close-up' was een heel leuke opdracht. De serie van 'Ambacht/Beroep' om het rijtje te sluiten, omdat dit een opdracht was die ik waarschijnlijk zonder HPPL nooit had gefotografeerd."

'Het is een groot avontuur'
Het Perfecte Plaatje Laarbeek is een groot avontuur. Het is leuk om zoveel reacties te krijgen vanuit je omgeving en je leert veel nieuwe mensen kennen die dezelfde interesse hebben voor fotografie. Ik denk dat we zeker nog eens met z’n allen op pad zullen gaan om fotootjes te maken. Dat is dan toch de beste prijs en die neemt niemand ons meer af!


Frans Beniers (53, Aarle-Rixtel)
Fotografeert met: Canon 6D
Objectieven: 50mm, 105mm, 24-105mm
Gemiddelde: 7,31
Beste score: 8,23 (6. Stilleven)

Van de vijf kandidaten uit Aarle-Rixtel is alleen Frans Beniers nog in de race. Aanvankelijk was het doel van Frans om er niet als eerste uit te vliegen, maar nu wil hij proberen om er zo lang mogelijk in te blijven en zichzelf bij elke opdracht uit te dagen. De reden dat Frans zichzelf heeft ingeschreven is omdat hij beter met de instellingen in de verschillende omstandigheden van de camera om wil kunnen gaan. "En dat is zeker gelukt", aldus Frans.

"Ik ben er trots op dat ik er nog in zit en kan me met de opdrachten echt uitdagen. Moeilijk vind ik het zeker, spannend toch ook wel. Ik probeer te kijken naar waar de jury rekening mee zou kunnen houden en daarbij probeer ik ook rekening te houden met mijn eigen smaak. Daarnaast vind ik het bewerken van de foto’s leuker en noodzakelijker dan ik dacht", vertelt Frans.

'Ze houden er thuis rekening mee'
"Het kost meer tijd dan ik verwachtte, maar gelukkig houden ze er thuis rekening mee en heb ik de tijd om me uit te leven wanneer ik inspiratie heb. Ze staan model wanneer ik daar om vraag." Een favoriete opdracht heeft de Aarlenaar niet echt. "Maar ik verbaasde mezelf wel met portretfotografie en het belichten van voorwerpen, mensen en dieren. Maar buiten vind ik ook heel uitdagend en leuk om te doen. Kinderen regisseren is wel de grootste uitdaging..."

'Wat is een goede foto?'
"Leuk is het om van de mensen om me heen te horen wat zij 'zo objectief mogelijk' van mijn foto’s vinden. Dit geeft overigens ook veel keuzestress. Ook heb ik van een collega die ook veel fotografeert geleerd dat je altijd commentaar zult krijgen op je foto, want wat is een goede foto? Het is als een goede wijn? Ik sta er van te kijken hoeveel mensen hier in het dorp Het Perfecte Plaatje Laarbeek volgen. Dat is kei leuk! Wat ik nog een uitdaging zou vinden is dat we bij een opdracht op hetzelfde moment en locatie een foto moeten maken, zodat de omstandigheden voor eenieder hetzelfde zijn en dan kijken wie de foto maakt waarvan we zeggen: 'dat is een mooie plaat!'"


Jeroen Segers (30, Beek en Donk)
Fotografeert met: Canon 90D
Objectieven: 18-200mm, 60mm
Gemiddelde: 7,64
Beste score: 8,78 (3. Water)

Van de zes rondes wist Jeroen liefst vier keer op de vierde plaats te eindigen. Dat was sowieso bij de laatste drie rondes het geval. Net geen podiumplaatsen, maar hij presteert wel heel erg constant. Waar de jurybeoordeling steeds leiden tot een vierde plaats, is dat wel anders in het geval van de lezers. De laatste twee rondes kregen de foto's van Jeroen de meeste stemmen. 

"Ik vind het tot nu toe verbazingwekkend goed verlopen. Sommige opdrachten zijn zeer uitdagend, maar al met al ben ik erg tevreden met de foto’s welke ik tot nu toe in heb geleverd. Ook de beoordelingen van de jury en het stemmen van het publiek hebben al mooie resultaten opgeleverd. Momenteel staat de teller op al 5 gewonnen publieksrondes, iets wat ik op voorhand nooit had verwacht", laat de 30-jarige Beek en Donkenaar weten.

'Het was enorm fascinerend'
"De leukste opdracht tot nu toe vond ik het drieluik van een beroep of ambacht. Voor deze opdracht heb ik foto’s gemaakt van een hoefsmid, iets wat ik nog nooit eerder had gezien. Ik vond dit enorm fascinerend en mooi om een keer te zien. Mijn doel is om zo lang mogelijk mee te doen. Het ultieme doel is natuurlijk winnen, maar gezien het hoge niveau acht ik die kans heel klein. Maar bovenal leer je leuke mensen kennen en maak ik foto's welke ik anders nooit zou maken. Dat maakt het ontzettend leuk en leerzaam."

'Het enthousiasme is erg leuk'
"Ik heb al veel leuke reacties mogen ontvangen uit mijn omgeving, over dat mensen Het Perfecte Plaatje Laarbeek volgen in het algemeen en wat ze onder andere van mijn foto’s vinden. Ook het enthousiasme van andere deelnemers wanneer je ze tegenkomt tijdens een opdracht is erg leuk. Maar het is van begin tot eind een fantastisch leuk initiatief, waar ook door de organisatie en jury veel tijd in gestoken wordt. Daar mag ook wel wat aandacht voor zijn!"


Jessimo Coeymans (35, Beek en Donk)
Fotografeert met: Sony A7R Mark IV
Objectieven: 85mm 1.4 art, 35mm 1.4 art
Gemiddelde: 7,77
Beste score: 9,10 (3. Water)

Jessimo Coeymans schoot uit de startblokken met een fantastische foto van een struisvogel (opdracht: 'Dieren'). Voor deze opdracht kreeg Jessimo de hoogste waardering van de jury. De tweede ronde deed hij er nog een schepje bovenop. Zowel opdracht drie als opdracht vier wist hij te winnen, waardoor hij ook de ronde won met de hoogste rondescore tot nu toe (8,67). Van de zes rondes wist Jessimo maar liefst drie keer het podium te halen.

"Mijn doel bij inschrijving was om mezelf weer te drijven tot fotografie. Uiteindelijk is dit doel behaald en heb ik geen verder doel meer in wedstrijd. Winnen is voor mij niet belangrijk, meedoen wel. Al met al ben ik blij en tevreden over hoe het gaat. De opdrachten waren in het begin vrij makkelijk maar ik vond ze naar mate de wedstrijd vorderde en concurrentie vorderde, steeds moeilijker en zwaarder worden. Het zijn niet alleen de opdrachten, maar de druk en gedeeltelijke drang tot het presteren die het soms erg frustrerend en moeilijk maken", vertelt Jessimo. 

'Verbinding en saamhorigheid'
"Omdat je je last kan delen met anderen in de wedstrijd, valt dit snel in het niets. De steun die je uit elkaar kan halen in de wedstrijd maakt het een gezamenlijke wedstrijd met een gezamenlijk doel. Niet winnen, maar vooral jezelf ontwikkelen en het gevoel hebben dat je er niet alleen voor staat. Als ze mij hadden verteld dat je nooit kon winnen zou ik nog steeds mee doen alleen al voor de leuke contacten en de ontwikkeling die je doormaakt. Het is fijn om te weten en te voelen dat je een gedeeltelijke gezonde last hebt in de vorm van de wedstrijd, dit zorgt voor verbinding en saamhorigheid."

'Ik ben blij en trots op hoe mooi Laarbeek is'
"In eerste instantie dacht ik dat het animo voor fotografie niet zo groot was in Laarbeek. Maar na het leren kennen van alle medekandidaten is het wel duidelijk voor me dat ik het mis had. Het onderling contact wordt steeds groter. Je zoekt bij elkaar hulp en bevestiging over dilemma’s die zich voordoen in de wedstrijd. Ik kom oorspronkelijk uit Uden en heb nooit de tijd en moeite genomen om Laarbeek te verkennen. Nu ben ik blij en trots op hoe mooi Laarbeek is en hoeveel gave en vooral fotografische plekken er zijn. De huisregel: 'alle foto’s moeten in gemeente Laarbeek gemaakt worden', heeft me goed gedaan. Al met al ben ik trots dat ik mee kan en mag doen met deze wedstrijd. Om mooie dingen te zien hoef je niet ver te gaan."

'De twijfel blijft'
"Het ontvangen van de opdrachten is altijd spannend. Je ziet het filmpje en begint gelijk met creatief denken. Google, Pinterest en Instagram worden geraadpleegd. Als je je idee hebt gevonden, dan komt de grootste uitdaging: het maken en creëren van de foto. Het leukste moment van de wedstrijd, maar ook heel stressvol. Na het bewerken van de foto slaat de twijfel altijd toe. Gelukkig ben ik omringd door fijne mensen die me goed helpen en ondersteunen. De twijfel blijft tot je op het knopje 'verzenden' hebt geklikt. Vervolgens slaan de zenuwen volgens mij bij iedereen toe als alles ingeleverd is. De foto's van de medekandidaten worden in de groepsapp gedeeld. Iedere ronde sta ik versteld van de mooie, creatieve geesten die wij hebben en mogen delen met elkaar. De jurybeoordeling is net als de rest zenuwslopend. Het kijken van het filmpje is altijd spannend. Wat is het commentaar en welke beoordeling krijg je? De ontlading is groot als je door bent. Het jammere is dat we altijd afscheid moeten nemen van een paar kandidaten."


Olaf Kerkhof (44, Lieshout)
Fotografeert met: Nikon D800/D7000
Objectieven: 70-200mm, 50mm, 60mm, 135mm, 200-500mm, 15-35mm
Gemiddelde: 7,83
Beste score: 8,78 (9. Spiegeling)

Elke trede van Het Perfecte Plaatje Laarbeek podium heeft Olaf Kerkhof inmiddels gezien. In de eerste ronde, toen de groep kandidaten op zijn grootst was, pakte hij direct de winst. In de vijf rondes hierna wist hij nog eens drie podiumplaatsen te pakken.  "Creatief blijven, dicht bij mijn stijl van fotograferen blijven en hopen dat dit me tot de laatste ronde brengt", dat is het doel van de 44-jarige Lieshoutenaar.

'Je wordt uit je comfortzone gehaald'
"Het is een uitdagende competitie waarbij je zeker uit je comfortzone wordt gehaald als fotograaf. Het is iedere keer een strijd van keuzes maken, bij jezelf als fotograaf blijven qua stijl en hopen dat dit goed genoeg is om door te mogen gaan. Verder probeer je 'jouw verhaal' te vertellen met de foto. Als de jury dit dan als zodanig oppakt geeft dat een behoorlijk goed gevoel."

Voor Olaf had elke opdracht iets leuks. "Maar ik moet zeggen dat de waterfoto wel heel erg leuk was, zeker omdat ik de ingestuurde foto maakte met een lens van 39 jaar oud!"

'Ik hoop oprecht dat dit contact blijft'
"Buiten de leermomenten die zeer waardevol zijn, is voor mij de hoofdprijs toch de groep mensen waarmee we dit avontuur gestart zijn. De sfeer onderling is echt heel leuk en we kunnen heel veel van elkaar leren. Ik hoop oprecht dat dit contact blijft, ook na de competitie."


Peter van den Broek (63, Mariahout)
Fotografeert met: Canon 1DX Mark III
Objectieven: 12-24mm, 24-70mm, 70-200mm, 50mm
Gemiddelde: 7,66
Beste score: 8,99 (3. Water)

De meest ervaren deelnemer is waarschijnlijk de 63-jarige Peter van den Broek uit Mariahout. In ronde drie was hij dicht bij de winst, maar moest hij het uiteindelijk doen met de tweede plaats. "Niet alles is zo makkelijk als het lijkt", vertelt Peter over Het Perfecte Plaatje Laarbeek. "Er moet veel tijd ingestoken worden en het verloopt met ups en downs. Alle kandidaten zijn best wel relaxt en open, dat maakt het best wel gezellig."

'Je kunt er je fantasie op loslaten'
Alle opdrachten zijn wel leuk en uitdagend. De leukste tot op heden vond ik 'nachtfotografie' en 'stilleven'. Foto's maken is sowieso leuk, maar je kunt er je fantasie op loslaten. Bij de avondfoto ben ik rond gaan rijden om te kijken wat er geschikt was. Hangjeugd op het Piet van Thielplein trok mijn aandacht, maar ook Bavaria, de Mariahoutse grot en Kasteel Croy zijn prachtig om te fotograferen.

Het doel van de wedstrijd is natuurlijk om de beste te zijn en mooie foto's te laten zien. Er zal dan nog wel een tandje bij moeten voor mij. Het zijn allemaal toppers die er nu nog in zitten, dus het wordt moeilijk."

'Grenzen verleggen'
Je moet als fotograaf zijnde wel grenzen verleggen om een opdracht tot zijn recht te brengen. Bijvoorbeeld bij een wildvreemde aanbellen met de vraag of ze willen poseren. Het is verrassend hoe mensen mee willen werken, dat vind ik echt top. Vanuit de eigen omgeving merk je dat mensen graag een advies willen geven over hoe de foto gemaakt moet worden. Een bijkomend voordeel van deze wedstrijd is dat je je camera in veel verschillende omstandigheden gebruikt en deze veel beter leert kennen."


Thijs Verhagen (17, Lieshout)
Fotografeert met: Canon 1100D
Objectieven: 18-200mm
Gemiddelde: 7,06
Beste score: 8,13 (5. Portret)

De 17-jarige Thijs Verhagen uit Lieshout is de jongste van het stel. Thijs heeft misschien het minste ervaring van de overgebleven kandidaten, maar weet zich erg knap staande te houden. "Het is erg leuk om nieuwe contacten te leggen, verschillende nieuwe uitdagingen aan te gaan en van anderen te leren. Ik ben erg tevreden over hoe Het Perfecte Plaatje voor mij verloopt", vertelt Thijs.

'Mijn doel heb ik al bereikt'
Op de vraag welke opdracht Thijs het leukst vond, laat hij weten dat het de close-up opdracht was. "Voor deze opdracht heb ik speciaal een macrolens geregeld. Daar heb ik me een hele dag mee kunnen vermaken. Erg leuk om eens te proberen! Mijn doel voor deze wedstrijd heb ik al bereikt. Ik wilde graag wat contacten maken met andere fotografen en eens samen op pad gaan om de creativiteit en kennis met elkaar te delen."

'Erg leuk om deze hobby te delen'
"Ik heb dankzij Het Perfecte Plaatje Laarbeek een leuke band opgebouwd met Jessimo. We zijn al enkele keren samen op pad geweest in bijvoorbeeld Eindhoven voor wat straatfotografie, maar we hebben ook eens tot 05.00 uur ‘s nachts rondgereden om sterren te fotograferen! Erg leuk om deze hobby te delen!"


Rob van Kaathoven (35, Beek en Donk)
Fotografeert met: Sony A7 Mark III
Objectieven: 85mm, 28-75mm
Gemiddelde: 8,04
Beste score: 8,98 (5. Portret)

Rob van Kaathoven uit Beek en Donk is de kandidaat met het hoogste gemiddelde van alle kandidaten. Dat heeft Rob te danken aan zijn zeer goede prestaties. Hij haalde maar liefst vijf keer het podium. Drie keer wist hij een ronde te winnen. Op dit moment is deze hobbyfotograaf dan ook ongetwijfeld een van de grote favorieten om de wedstrijd te winnen. 

"Ik ben mee gaan doen om uitgedaagd te worden en foto’s te maken die ik normaal niet zou maken. Dat doel is nu al gehaald. Dat smaakt echter ook naar meer. Wat betreft het wedstrijdverloop, hoopte ik de zomerstop te halen, ook dat is gelukt. Nu wil ik natuurlijk zo ver mogelijk door. Elke ronde staat de teller echter weer op 0…"

'Het hele gezin denkt mee'
"Ik ben heel tevreden over het verloop tot nu toe. Vooral als ik naar de foto’s van de vorige opdrachten kijk. Ik word creatief uitgedaagd en ben gegroeid als hobbyfotograaf, dat is denk ik de grootste winst tot nu toe. De wedstrijd maakt veel meer los dan ik vooraf dacht. Tijdens de fotoweek ben je er continu mee bezig, het hele gezin denkt ook mee. Tijdens de beoordelingsweek hangt de spanning over de uitslag vervolgens weer in de lucht. Het is niet even een ‘wedstrijdje’.

Mooi was de portretopdracht. Op goed geluk belde ik het klooster in Aarle om te kijken of ik daar een mooi portret mocht maken. Het mocht en het leverde een prachtig plaatje op. De ontmoeting was mooi! Met saté-prikkers, wattenstaafjes, lego, visdraad en één van mijn kippen in de achtertuin de close-up opdracht maken was ook leuk."

'Het leeft echt'
"Je wordt op de gekste plekken aangesproken over de wedstrijd en de foto’s. Het leeft echt en dat is wel bijzonder om te merken. Verder zijn er vooral ook veel mislukte foto’s die niemand te zien krijgt. Zo had ik voor de avondopdracht bedacht om onweer vast te leggen. In de stromende regen, rond middernacht, een uur bij het kanaal gezeten om er achter te komen dat het onweer achter me langs trok. Zeiknat zonder fatsoenlijke plaatjes thuisgekomen. Ook dat is Het Perfecte Plaatje Laarbeek."

Thijs Verhagen
Frans Beniers
Jessimo Coeymans
Rob van Kaathoven
Olaf Kerkhof
Debbie Kweens
Jeroen Segers
Juryleden van Het Perfecte Plaatje Laarbeek: Liesbeth van Boxtel en Joost Duppen