Afbeelding
Foto:

Droge voeten, volle sloten

Droge voeten, volle sloten

Het kan u niet ontgaan zijn, het water van de Maas stond afgelopen week hoog, erg hoog. Een spannende week voor boeren, burgers, bedrijven en ook voor ons als waterschappers. Mede door alle inspanningen van dijkwachten, medewerkers van het waterschap en met hulp van veel boeren hebben we droge voeten gehouden in ons gebied. Ook u hebt daaraan bijgedragen, want een gedeelte van de waterschapsbelasting gaat naar werkzaamheden die ervoor zorgen dat we veilig zijn als het water komt. En door uw keuze tijdens de verkiezingen bepaalt u mede waar het Waterschap Aa en Maas haar geld aan uitgeeft.

Veiligheid stond deze week voorop, te veel water kunnen we echter net zomin beïnvloeden als te weinig water. Gelukkig kunnen we nog steeds niet regelen waar en wanneer het gaat regenen. Maar als er te veel of te weinig regen valt, kunnen we wel maatregelen nemen om problemen te voorkomen. Dat doen we het hele jaar door. In regenachtige periodes houden we het water zoveel mogelijk vast in sloten, rivieren en in waterbergingen als de ‘Blauwe Poort’ om het te kunnen gebruiken in periodes van droogte. Met allerlei innovatieve technieken regelen we dit.

Burgers kunnen zelf ook maatregelen treffen om het water beter te beheren. Kostbaar regenwater kan worden opgevangen in regentonnen en door het afkoppelen van regenpijpen kan regenwater afvloeien in onze tuinen in plaats van door het riool weg te lopen. Het is ook bekend dat groene tuinen met weinig bestrating bijdragen aan het voorkómen van wateroverlast en dat groene daken regenwater opvangen en gereguleerd afgeven. Met zulke aanpassingen houden we samen de waterstanden beter op peil en maken we niet onnodig kosten om het water te zuiveren dat onbenut in onze riolen verdwijnt.

Namens de PvdA maak ik deel uit van het algemeen bestuur van Waterschap Aa en Maas en zet ik me in om de juiste beleidskeuzes te maken zodat iedereen kan genieten van veilig, voldoende en schoon water. Nu en later.

Gäby Vereijken
Bestuurslid Waterschap Aa en Maas
Namens de PvdA