Afbeelding
Foto: Seraf Vereijken

‘Fijn om de jeugd weer in actie te zien’

Tekst: Alexander Brutsaert

De Voetbaldagen van Voetbalschool Nederland (VSN) worden dit jaar voor de 21ste keer gehouden. Voetbalclub Sparta ’25 heeft niet elk jaar meegedaan, maar toch is het een bijzondere editie. Dit jaar is het namelijk de tiende keer dat het voetbalevenement op Sportpark ’t Heereind in Beek en Donk plaatsvindt. 

Beek en Donk - De Voetbaldagen zijn elk jaar gehouden, behalve in 2020, vanwege coronamaatregelen. Deze week kon het vijfdaagse voetbalprogramma wel doorgaan. De organisatie ziet wel minder groepen dan de voorgaande keren. In 2021 doen er zes clubjes mee van maximaal 25 spelers tussen de 6 en 14 jaar. Dat komt neer op zo’n 150 voetballers in totaal. “We zien dat van alle deelnemers ongeveer de helft bij Sparta speelt. De rest komt van andere clubs uit de regio, zoals ELI, ASV'33, Keldonk, Rhode en Gemert. Vooraf bij aanmelding werd dan ook gezegd: iedereen in deze leeftijdscategorieën is welkom. De organisatie is ondanks een teruglopend deelnemersaantal blij dat er weer gevoetbald kan worden. Het is fijn om de jeugd weer in actie te zien”, zegt Mischa Werdens, die samen met Marijke Verheijen VSN Voetbaldagen bij Sparta ’25 organiseert.

Genoeg spelvariatie
Van 26 tot en met 30 juli zijn er verschillende voetbalactiviteiten de hele dag door. Werdens merkt op dat voor sommige voetballers lange dagen voetballen best wel zwaar kan zijn, aangezien alle teams om 9.00 uur beginnen en om 16.00 uur klaar zijn. Dat drukt de pret overigens niet, de kinderen zijn fanatiek en genieten vaak van de spellen.

Een goed voorbeeld van dat fanatisme is een wedstrijd op blote voeten op kunstgras in de Spartaanse pannakooi. Beide teams – het valt niet mee om de spelers uit elkaar te houden, omdat alle deelnemers een oranje shirt dragen – doen alles om te winnen. Zo is er bij een scrimmage voor een van de doelen een felle discussie of de bal wel of niet over de lijn is gegaan. De voetbalspelers van de aanvallende ploeg schreeuwen om een goal, maar de scheidsrechter weet niet goed wat hij moet doen. Daarnaast zijn er felle duels in de buurt van de boarding, waar een duwtje soms gebruikt wordt. 

Even verderop is er 5 tegen 5 boardingvoetbal, dat gespeeld wordt in een opblaasbaar veld. Dit is in tegenstelling tot het pannakooivoetbal op gewoon gras en de teams hebben duidelijke kleurverschillen in de shirts. Het kooivoetbal lijkt op de twee eerder genoemde sporten, maar is 4 tegen 4 in een grote kooi. Ook hier geven de spelers alles, maar soms teveel en op sommige momenten vliegt de bal over de kooi heen. “Rustig aan, het is geen ijshockey”, is een reactie daarop van de scheids. 

Prijzen
“Ik denk dat de kinderen het dribbelspel en het penaltyschieten de leukste spellen vinden, vooral omdat ze hier individuele prijzen mee kunnen winnen”, zegt Werdens. Toch denkt de organisator dat de belangrijkste prijs aan het einde van de week niet gerelateerd is aan het voetbal zelf: “Deze trofee is voor de meest correcte speler, een fair-playprijs die bekend staat om sportiviteit en goed meehelpen. Dat is eigenlijk dé beloning die je wil ontvangen.”

Afbeelding
Afbeelding