Hond Zara omgeven door haar redders. Johan Cortenbach en Demi Stegeman (Dierenambulance) en de vrienden (vlnr.) Ferre van de Ven, Mart Leenders, Len Daniëls en Daan Kuijn. Milan van Hoof, Teun Kuijn en Jasper Biemans ontbreken op de foto.
Hond Zara omgeven door haar redders. Johan Cortenbach en Demi Stegeman (Dierenambulance) en de vrienden (vlnr.) Ferre van de Ven, Mart Leenders, Len Daniëls en Daan Kuijn. Milan van Hoof, Teun Kuijn en Jasper Biemans ontbreken op de foto. Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Echte helden

Tekst: Mark Barten
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Alleen maar vrolijke gezichten zaterdagochtend aan het Wilhelminakanaal in Lieshout. Zelfs hond Zara is blij om iedereen weer te zien. Ze krijgt direct van alle kanten aandacht en dat bevalt de zesjarige viervoeter goed. Zonder deze mensen was ze er immers niet meer geweest.

Lieshout - Zara, een 50 kilo wegende Boerboel, liep donderdagavond weg van huis nadat ze ergens vreemd op reageerde, zo bleek uit camerabeelden van haar baasje. Vrienden Ferre, Len, Daan, Mart, Teun, Milan en Jasper waren net vertrokken bij Eethuis de Kiosk en kwamen de hond in het dorp tegen. Het viel de jongemannen op dat de hond losliep en ze besloten het dier te volgen.

"De hond leek schrik te hebben. Telkens rende ze weg en dat leverde gevaarlijke situaties op. We waren bang dat ze aangereden zou worden", vertellen de vrienden. Het lukte hen niet om de hond te vangen, dus besloten ze om haar te blijven volgen. Bij het Wilhelminakanaal, ongeveer ter hoogte van Boekweit Transport, verloren ze de hond uit het oog. Zara was tussen de begroeiing gaan lopen langs het kanaal. Gerrit Blijleven, op dat moment aan het wandelen met de hond van zijn dochter, zag het allemaal gebeuren. "Die jongens lieten het er niet bij zitten en bleven zoeken naar de hond. Ze werkten geweldig samen om het beestje te beschermen. Zij hebben de dierenambulance gebeld om te vertellen dat ze een hond probeerden te redden en de locatie doorgegeven", vertelt Gerrit. 

Hij vervolgt: "Plots zag een van de jongens de hond in het kanaal zwemmen. Maar door de hoge stalen schoeiing kon ze niet zelf op het droge komen. De helft van het groepje jongens rende of fietste snel naar de andere kant van het kanaal, maar ook zij konden niet echt dicht bij de beschoeiing komen. De hond bleef zwemmen en deed verwoede pogingen om houvast te vinden. Het groepje jongens had zich inmiddels opgesplitst aan iedere kant van het kanaal en vanaf de brug probeerden ze de hond te volgen. Net toen de dierenambulance uit Helmond met zwaailichten arriveerde, leek de hond verdwenen en waren we bang dat ze was verdronken."

Gelukkig was dat niet het geval. De hond werd opnieuw gezien en medewerkers van de dierenambulance, Johan Cortenbach en Demi Stegeman, wisten Zara met een haak op het droge te trekken, met hulp van de vriendengroep. "Dit is de kroon op je werk", vertellen Johan en Demi. "Het geeft een goed gevoel, je hebt een dier gered. Die jongens hebben goed werk verricht. Ze zijn goed met de situatie omgegaan en hebben ons op tijd gebeld."

Ook Gerrit zag de goede afloop en is vol lof over het optreden van de tieners. "Zonder hen was de hond verdronken of aangereden. De samenwerking van deze groep jongens was een verademing om te zien en een lichtpuntje in alle andere vaak negatieve berichten over jongeren. Voor mij zijn het helden en verdienen ze deze aandacht. Ook een pluim voor de dierenambulance voor hun snelle hulp. Ook zonder hen was het niet gelukt."

En Zara? Die is weer thuis na haar avontuur. Ze maakt het goed en laat zich graag knuffelen.