Wel zonneparken, niet grootschalig zonnepanelen op daken?

Wel zonneparken, niet grootschalig zonnepanelen op daken?

Laarbeek - PNL nodigt iedereen uit met ons te discussiëren over de plannen voor zonneparken in Laarbeek. In de raadsvergadering van 9 september gaat het onder andere over het al dan afgeven van een ‘definitieve-verklaring van geen bedenkingen’ voor een zonnepark aan de Rooijseweg in Mariahout en één aan de Pater Eustachiuslaan in Aarle-Rixtel. Het college is positief over beide aanvragen. Het is nu aan de gemeenteraad al dan niet definitief ‘ja’ te zeggen. 

Een echte keuze heeft de raad eigenlijk niet. Indien de raad ‘nee’ zegt dreigen er namelijk (financiële) schadeclaims. Hoewel we als PNL op dit moment tegen de aanleg van meer zonneparken zijn, vanwege het capaciteitsprobleem van het elektriciteitsnetwerk, willen wij ook niet dat de gemeente wellicht voor extra kosten komt te staan vanwege de kans op claims. Wanneer onze vragen over dit onderwerp in augustus 2020 op de juiste manier waren beantwoord door de wethouder, hadden wij destijds ook met de ‘ontwerp-verklaring van geen bedenkingen’ voor deze beide parken niet ingestemd. Dat is helaas anders gelopen. Daarom voelen wij ons nu genoodzaakt in te stemmen met het voorliggende voorstel.

Verder wordt in de komende raadsvergadering de afgifte van een ‘ontwerp-verklaring van geen bedenkingen’ voor een zonnepark ten noorden van Mariahout’ voorgelegd. Het gaat hier over het vijfde zonnepark in Laarbeek. Ook hier willen we een signaal afgeven dat we tegen de huidige werkwijze zijn, zonder dat we daarmee de opwekking van groene energie in ons land in de weg zitten. De netwerkcapaciteit wordt namelijk toch wel benut; ofwel omdat een project met ‘zon op dak’ in Laarbeek de volgende is op de lijst van Enexis (wat we van harte hopen, maar niet weten) of omdat de capaciteit voor een ander project (wellicht buiten Laarbeek) wordt gebruikt. 

Naast beide genoemde voorstellen staat ook op de agenda het opwaarderen van de bushalte Bavaria rotonde en het beschikbaar stellen van een krediet van € 150.000 voor invulling plan Lieshout. Dit laatste is vooral bereikt door de inzet van veel inwoners uit Lieshout. Met het voorgestelde bedrag kan een gedegen en gedragen plan worden opgesteld. 

Wij nodigen iedereen van harte uit om over al deze onderwerpen met PNL van gedachten te wisselen. Dit kan op maandag 6 september in de Dreef in Aarle-Rixtel (De Duivenakker 76). Alle stukken van de raadsvergadering kunt u vinden op de website van de gemeente Laarbeek.

Fractie PNL.