Afbeelding
Foto:

Keuze maken, nu voor later

Laarbeek - Natuurlijk we wisten het al lang, de wereld is inmiddels te klein voor het aantal mensen dat er rondloopt, of het aantal mensen is veel te groot voor onze globe zo u wilt.

De dramatische gevolgen hiervan ondervinden we dagelijks, door het sterk en in korte tijd gestegen CO2 gehalte in de lucht heeft de fatale opwarming van de aarde een boost gekregen. We zijn reeds in de fase beland dat dit proces onomkeerbaar is geworden, het grillige weer wat voor stormen, overstromingen, branden en stijging van de zeespiegel zorgt neemt alleen nog maar toe. Omdat we het proces niet meer om kunnen draaien kunnen we het alleen nog vertragen, deze verplichting richting nageslacht hebben we en we zullen er naar moeten handelen.

In feite is er dus gewoon geen keuze en zullen we onze leefstijl fiks moeten aanpassen om er voor te zorgen dat het nageslacht ook nog kan leven. Mooi zou het zijn als onze overheid daarin voor zou gaan en een duurzame samenleving weet te realiseren. De werkelijkheid is dat onze huidige overheid nog geen duidelijke stappen in de noodzakelijke richting maakt. Het korte termijn gewin en het ons kent ons klimaat zorgt er zelfs voor dat de ongewenste koers gewoon wordt doorgezet. Voorbeelden zijn er genoeg te noemen. Zo krijgt de NAM toestemming om in de wadden naar gas te boren, wordt de vervuilende luchtvaart jaarlijks nog met miljarden gesteund, wordt de energietransitie afgewenteld op de gemeente, is er een beleid gebaseerd op willekeur ten aanzien van de Natura 200 gebieden en in het verlengde daarvan het NNN (Natuurnetwerk Nederland). Ook wordt het land volgeplempt met hallen en fabrieken waar geen personeel meer voor te vinden is in Nederland, en de noodoplossing arbeidsmigranten vervolgens zorgen voor huisvestingsproblemen.

Veel kunnen we er niet aan veranderen, maar niets doen is geen optie meer. Meer dan ooit zullen we ons handelen moeten toetsen aan het criterium duurzaamheid. Momenteel zijn er plannen om veel geld uit te geven aan natuurontwikkeling in onze gemeente. Goed nieuws hebben we inmiddels al voorbij zien komen zijnde de aankoop van enkele hectaren grond op de hei waar bomen geplant zullen worden. Natuurlijk maakt dat het verlies van miljoenen hectaren door de branden wereldwijd niet goed, maar het is wel een stapje. Helaas hebben andere plannen een negatief effect op de natuurwaarden en gebruik van de schaarse buitenruimten. Duidelijk is dat je de ruimte slechts éénmaal kunt gebruiken, met het oog op de klimaatontwrichting wil dat zeggen dat we voor groen moeten gaan in plaats van wegen, want die hebben we al genoeg (er zijn wel teveel auto’s). Zonnepanelen zijn vandaag de dag overal te monteren dus horen ze niet thuis in een weiland. Ook windmolens horen in het Brabantse land niet thuis vanwege het lage rendement en schade aan vogels en vleermuizen. De grote molens op zee hebben een veel hoger rendement en standaard een radarbeveiliging voor vogels, een ander voordeel is dat er dan wat visgrond verdwijnt waardoor vervolgens de overbevissing wat wordt afgeremd.

Al met al reden genoeg om plannen zoals het 'Gulden Land' nog maar eens tegen het licht te houden. Er belanden al teveel reeën in het kanaal.

Henk Heesakkers