De Rabobank was gevestigd in het nieuwe pand 'Mijnheer van Thiel'.
De Rabobank was gevestigd in het nieuwe pand 'Mijnheer van Thiel'. Foto: Mark Barten

‘Vooral ouderen zijn van deze sluiting de dupe’

Algemeen

Laarbeek - Het bericht dat de Rabobank de deuren gesloten houdt van het kantoor in Beek en Donk, zorgde voor wisselende reacties. Vorige week maakte de bank bekend dat er geen fysiek kantoor meer zal zijn in Laarbeek. De dichtstbijzijnde kantoren waar mensen nu voor bankzaken terecht kunnen, zijn Gemert en Helmond.  

Er zijn genoeg mensen in Laarbeek die al jaren niet meer fysiek naar de bank gingen. Zij regelen hun bankzaken online. Voor oudere mensen kan dit lastiger zijn, en daar ligt de zorg van Mariëtte Frijters, voorzitter van de Seniorenvereniging Beek en Donk. “Vooral ouderen zijn van deze sluiting de dupe, zij zijn vaak niet goed met het digitaal regelen van bankzaken. De dienstverlening gaat hiermee achteruit. Rabobank geeft aan dat er persoonlijke aandacht blijft, medewerkers die aan huis komen. Maar wie weet wat voor kosten daar aan verbonden zijn. In de Seniorenraad, waar alle Laarbeekse seniorenverenigingen in vertegenwoordigd zijn, gaan we het zeker bespreken. Mogelijk kunnen we zo een vuist maken. Ik ben er echt verbolgen over.”

“Laarbeek lijkt niet interessant genoeg voor de Rabobank”

Ans van de Kerkhof, voorzitter van de Dorpsraad Beek en Donk, is niet blij met het sluiten van de bank. “Dat het Rabobank-kantoor dat misschien twee weken in gebruik is geweest nu officieel gesloten wordt, is onverwacht en teleurstellend. De Rabobank die claimt de dienstverlening aan haar klanten hoog in het vaandel te hebben staan, slaat naar ons idee hiermee de plank volledig mis. Na eerder al behoorlijk strijd te hebben gehad betreffende de locatie van de geldautomaat en recenter over de afstort mogelijkheden of beter gezegd, het ontbreken daarvan voor wat betreft muntgeld, is dit echt zeer ongewenst. Waar nog dienstverlening aan de klant in zit vragen wij ons af. Klanten mogen bellen of een afspraak maken voor een (digitaal) huisbezoek. Dat is prima als je een hypotheek of iets dergelijks nodig hebt, maar voor de dagelijkse zaken van de gewone man is dat een ongewenste gang van zaken. Laarbeek lijkt niet interessant genoeg voor de Rabobank.” 

Aan het besluit van de Rabobank om het filiaal in Beek en Donk (het enige nog in Laarbeek) te sluiten, had verschillende oorzaken, gaf de bank aan. De bezoeken aan bankkantoren nemen in snel tempo af omdat bijna iedereen in Nederland gebruik maakt van online bankieren en de bankieren apps legde Erik Jansen, directeur coöperatieve Rabobank Helmond Peel Noord uit. “Het bezoek aan de bank neemt dus sterk af. Door dit afgenomen kantoorbezoek is het niet langer passend en rendabel om alle kantoren open te houden. Wij blijven op alle andere manieren natuurlijk graag met onze klanten in contact, terwijl we voor klanten die hun bankzaken niet zelf kunnen regelen de Mobiele Bankservice hebben.”