Frans Leenders
Frans Leenders Foto:

In memoriam Frans Leenders

Beek en Donk - Ons bereikte het onvermijdelijke bericht dat ons redactielid Frans Leenders op 28 augustus op 71-jarige leeftijd is overleden. Hij heeft zijn strijd tegen zijn vreselijke ziekte niet kunnen winnen. Door zijn overlijden verliest de heemkundekring De Lange Vonder een actief en zeer gewaardeerd lid.

Frans was een bijzonder innemende man, wars van grootspraak en bombarie, eentje van stille wateren en diepe gronden. Hij hoefde niet zo nodig op de voorgrond te staan en drong zich nooit aan anderen op, maar liet anderzijds ook niet met zich sollen. Ondertussen kon hij zich vastbijten in een zaak en wist niet van opgeven.

Frans was één van de steunpilaren van D’n Tesnuzzik door zijn werk als onderzoeker en auteur. Vanaf 2000 tot heden zijn er maar liefst 47 artikelen van zijn hand gepubliceerd. Het waren steeds prettige wetenswaardige verhalen, sommige opgeschreven vanuit eigen jeugdervaringen zoals bijvoorbeeld over de rivaliteit tussen de Donkse en Beekse jeugd die ’uitgevochten’ werd in het gebied tussen de dorpsdelen in, maar de meeste na gedegen archiefonderzoek, zoals de beschrijving van de leengoederen van de Hertog van Brabant in Beek en Donk in de 14e eeuw, een enorme klus.

Frans was eigenlijk het liefst bezig met kasteel Eyckenlust. Eyckenlust had lang het imago van een gesloten bolwerk te zijn. Maar vasthoudend zoals Frans kan zijn, bouwde hij een goede relatie op met de huidige eigenaar van het kasteel, Jhr. Jan de Jong van Beek en Donk, en kreeg hij de gelegenheid om het kasteelarchief in te zien. Met gegevens uit dit archief en andere openbare archieven reconstrueerde hij de bewogen geschiedenis van kasteel Eyckenlust en hun eigenaren. Dat resulteerde in 2008 in een mooi en onderhoudend boek onder de titel ’Eyckenlust, kasteel en omgeving’.

Ook daarna bleef hij bezig met Eyckenlust. Zijn laatste artikel dat nog niet is gepubliceerd, gaat over zijn ontdekking van de parkachtige structuur rondom kasteel Eyckenlust. De loop van de lanen van het landgoed laten een duidelijk patroon zien. Met zijn kennis van het verleden van het kasteel heeft hij velen een groot plezier gedaan. Hij heeft menige groep rondgeleid op het landgoed en deelgenoot gemaakt van zijn kennis. Hij was één van de dorpsgidsen van de heemkundekring.

Verder was Frans de aanjager van diverse projecten. Zo ontwikkelden we in 2013 in samenwerking met de gemeente Laarbeek het project ’Recht en Orde’. Dat leidde tot de oprichting van de kaak op het Heuvelplein en een monument aan de Gemertseweg ter herinnering aan de Beekse galg aldaar. Daarbij hoort een wandelroute van 19 kilometer tussen beide monumenten door het Beeks en Donks Broek en het Leek langs de Aa en Walgraaf met als uiterste punt Koks. 

Frans zorgde er verder voor dat bij alle Beek en Donkse bruggen naambordjes kwamen en tevens zorgde hij ervoor als lid van de straatnamencommissie dat er historisch verantwoorde straatnamen kwamen bij de nieuwbouwprojecten.

Het laatste project dat mede op initiatief van Frans door de heemkundekringen van Beek en Donk, Erp en Gemert in gang is gezet, is het project ’Over en Weer’. Doel is om de cultuurhistorische elementen in het grensgebied van het Leek te herstellen, te versterken en zichtbaar te maken. 

Zoals gezegd, zullen we Frans in de toekomst erg gaan missen, maar wie hem het meest gaan missen zijn zijn vrouw Ria en kinderen kleinkinderen. Maar zijn erfenis, zijn artikelen en zijn verzameling archiefbescheiden, zullen wij koesteren en daarmee zijn naam levend houden.

Namens de redactie
Martin Philipsen