Beter leren lezen en schrijven is goed voor iedereen

Laarbeek - Wanneer we het over laaggeletterdheid hebben, dan gaat het meestal om mensen die geboren en getogen zijn in onze gemeente. Landelijk is het percentage laaggeletterden ongeveer 12 procent en voor Laarbeek is het maar liefst 18 procent. Dat betekent dat ongeveer 2500 van de 15.000 volwassenen problemen hebben met lezen en schrijven.

Het zijn directeuren, zzp’ers en mensen in loondienst, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze hulp nodig hebben om papieren in te vullen om over te kunnen stappen van energieleverancier, bankzaken te regelen en subsidie aan te vragen bij de overheid. Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft ook een groot effect op de welvaart van mensen. Laaggeletterden hebben minder inkomsten uit werk en een slechtere gezondheid. En ze zijn minder in staat om mee te doen aan de samenleving. Daarnaast kost het ook de maatschappij geld door een groter beroep op de sociale zekerheid en hogere zorgkosten. 

Het tegengaan van laaggeletterdheid komt dus niet alleen ten goede aan de mensen die het betreft, maar komt ten goede aan de gehele samenleving. De bibliotheek speelt een belangrijke rol bij het leren lezen en schrijven, onder ander met het Taalhuis. De bieb is de plaats waar deze mensen geholpen kunnen worden. Maar dan moeten er wel vakkundige mensen zijn die hen kunnen helpen en begeleiden. 

De bezuinigingen die de bieb nu treffen zijn flink. Op een begroting van ongeveer 400.000 euro moeten ze 75.000 euro bezuinigen, met de eis dat de dienstverlening intact blijft. De bezuiniging zal tot gevolg hebben dat in elke kern nog wel een ruimte zal zijn waar boeken geleend kunnen worden, maar dat er onvoldoende professionals zijn voor een goede dienstverlening. Als PvdA willen we de wethouder komende vergadering dan ook vragen of de bezuinigen heroverwogen kunnen worden gezien de impact van de bezuinigingen. 

Door de coronacrisis is de ongelijkheid in onze samenleving groter geworden. Het gaat niet alleen om inkomensverschillen, maar ook om kansenongelijkheid en verschillen tussen mensen die goed kunnen lezen en schrijven en mensen die daar moeite mee hebben. Want laaggeletterdheid heeft een groot effect op het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van mensen. Voor de PvdA betekent werken aan het tegengaan van laaggeletterdheid werken aan een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. 

PvdA Laarbeek.