Loslaten

Nog nooit heb ik een moeder horen zeggen dat ze het eenvoudig vond haar kind los te laten. Het is ook nogal wat. Het voelt toch, mede doordat je het letterlijk bij je gedragen hebt, als een soort verlengstuk van jezelf. Daar ben je zuinig op. Da’s een heel bijzondere band, die blijft gewoon je hele leven lang.

Met de eerste stapjes die je peuter zet, begint het onvermijdelijke loslaten. Vertrouwen geven dat hij of zij het alleen kan, ook al voelt dat misschien niet zo. Die liefdevolle zorg is heel erg mooi. Toch komt het regelmatig voor dat het later voor een kind beklemmend gaat werken. Er komt namelijk een moment dat je als ouder gas terug moet nemen. Sommige ouders kunnen dat nooit en blijven hun kroost hun leven lang de eigen wil opleggen.

Zo zou ik niet worden. Ik vond dat ik mijn twintigers goed kon loslaten. Een deskundige hielp me uit die droom. Het duurde even voor het besef kwam dat ik inderdaad nog veel te veel bleef zeggen: ‘zou je niet beter dit of dat?’ Ik heb vaak op mijn tong moeten bijten…

Hoe groot moet de opoffering zijn geweest van de moeder van de Syrische jongen. Zij moest haar kind al in de puberleeftijd echt helemaal loslaten. Door hem mee te laten gaan met een familielid bood ze hem de kans om normaal volwassen te worden. Het alternatief was wachten op het moment dat hij meegezogen zou worden in de zinloze strijd die daar ook nu nog woedt. Zo kwam hij een aantal jaren geleden in Laarbeek terecht.

Hoe jammer is het dat we in de media te weinig meekrijgen van échte vluchtelingen die het hier fantastisch doen. Deze knul is er ook zo een. Heel beleefd en correct. Ontzettend dankbaar voor de mogelijkheden die hij hier krijgt. Dat toont hij ook door vanaf dag één het beste te willen doen. Zo flikte hij het om in relatief heel korte tijd de taal machtig te worden en naar het MBO te kunnen. En echt waar, daar volgt hij nu een verkort traject.

Zijn moeder zie ik weleens op zijn mobiele telefoon. Door haar hand op het hart laat ze zien dat ze mij dankbaar is. Heel mooi, maar uiteindelijk was zij het zelf die de basis heeft gelegd voor het mooie mens dat haar zoon is geworden.